Romeins pershuis in Piesport
In piesport aan de Moezel werd het grootste Romeinse pershuis ten noorden van de Alpen gevonden. Hier traden ooit de Romeinen letterlijk met voeten de Moezelwijn.
Dat gebeurde in 1985 bij werkzaamheden in het kader van de ruilverkaveling. Direct aan de voet van de beroemde steile wijngaard Piesporter Goldtröpfchen kwam een 44 bij 20 meter groot complex uit de 4e eeuw na Christus tevoorschijn waar ooit wel 130 arbeiders bezig geweest moeten zijn met het persen van wijn in een van de zes bekkens, goed voor een productiecapaciteit van 60.000 liter.
Het complex bewijst de ouderdom van de wijnbouwtraditie aan de Moezel. Vermoedelijk maakten de Kelten hier al wijn, maar het waren toch de Romeinen die dat professioneel met grote wijngoederen bedreven. Niemand minder dan de grote veldheer Gaius Julius Caesar veroverde rond 50 voor Christus het Moezeldal. Enkel decennia later ontstond met Augusta Treverorum, het huidige Trier, de metropool en latere hoofdstad van het West-Romeinse rijk. Het Moezeldal is daarmee het oudste wijngebied van Duitsland.
In 1992 werd in Piesport nog een tweede, uit de 2e eeuw daterend pershuis gevonden van 15 bij 6 meter en met vier bekkens. Ook in Erden, Brauneberg en Mering-Noviand werden antieke pershuizen opgegraven en geconserveerd. Het complex in Erden had zeven ruimtes en werd tussen de 3e en de 7e eeuw meermaals vernieuwd. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor proeverijen of kookcursussen rond de oude Romeinse keuken.
Het oude, weer volledig bedrijfsklare pershuis in Piesport kan eveneens bezocht worden. Het omvat nog de oude mostbekkens, het ‘fumarium’, alias rookkamer en de grote boompers. Jaarlijks wordt hier begin oktober het Romeinse persfeest gehouden. Dan worden er weer druiven geperst zoals in de tijd van de Romeinen.
Aanbevelingen voor hotels en restaurants vind je op de website van het Duitse Wijninstituut.