Kloster Eberbach
Weinig gebouwen zijn zo representatief voor een eeuwenoude wijncultuur als klooster Eberbach bij Eltville in de Rheingau. Het is de bakermat van de wijnbouw in dat gebied.
In 1136 namen 13 monniken hier hun intrek in het afgelegen Rheingaudal. Een jaar tevoren, zo wil de legende, had de beroemde cisterciënzer abt Bernard van Clairvaux samen met de Mainzer aartsbisschop Adalbert het idyllische dal bezocht. Vanuit de bosjes sprong toen voor hen uit een everzwijn over de beek, Of klooster Eberbach werkelijk zo aan zijn naam gekomen is, is niet bewezen. De Fransen waren er wel echt. Direct vanuit Clairvaux in de Bourgogne stichtten ze in het Kisselbachtal een nieuwe abdij. En ze brachten wijnstokken mee.
Eberbach ontwikkelde zich snel tot een van de grootste en belangrijkste kloosters van Duitsland, niet in het minst dankzij de wijn. De uit de Bourgogne meegebrachte stokken Pinot Noir zorgden voor het eerste exportsucces van de Rheingauer wijncultuur. Aangezien de monniken vrijgesteld waren van tol op de Rijn, domineerden ze de wijnhandel tot Keulen aan toe – een uiterst lucratieve bezigheid. In 1162 bezat het klooster in Keulen zelfs een door paus Alexander III geprivilegieerde opslagplaats.
Tegen het eind van de 15e eeuw werden kloosterruimtes als het broederhuis en het hospitaal veranderd in wijnkelders. In die tijden leefden in het klooster ongeveer 150 priestermonniken en 600 lekenbroeders. Tijdens de oorlogen in de eeuwen daarna leed het klooster de nodige schade, maar de wijnbouw bleef floreren, In 1730 richtten de cisterciënzers voor hun kostbaarste wijnen een eigen schatkamer in, volgens de rekening van een timmerman uit Eltville de ‘cabernedt keller’. In deze Cabinet Keller kwamen waardevolle topstukken van decennia oud te liggen.
Met de secularisering van 1803 houdt het wel kloosterleven op, maar niet de wijnbouw. De traditie wordt door wereldlijke overheden voortgezet, eerst door de hertog van Nassau, vanaf 1866 door Pruisen en ten slotte sinds 1945 door het Land Hessen. Tegenwoordig beheert het Weingut Kloster Eberbach zes staatsdomeinen in de Rheingau en aan de Hessisische Bergstraße. Met een aanplant 200 hectare is het het grootste wijnbedrijf van Duitsland. De rode wijnen van Kloster Eberbach zijn een visitekaartje gebleven. Nog steeds groeit op 32 hectare in de Rheingau Spätburgunder waarvan wijn van zeer hoge kwaliteit gemaakt wordt.
In de zomer van 2008 werd met de Steinbergkeller op slechts een paar honderd meter van het oude kloostercomplex een van de modernste productiefaciliteiten voor wijn in Europa geopend. Verdeeld over diverse verdiepingen met een grondoppervlak van 5000 vierkante meter onder de Steinberg, een van de oudste en beroemdste wijngaarden in Eltville, kan dagelijks tot 7000 liter wijn verwerkt worden. De Steinberg is omgeven door een middeleeuwse, 3000 meter lange muur die de een bijzonder microklimaat creëert voor de Rieslingstokken. Het heet dan ook dat de Steinberg de lievelingswijngaard van de monniken was. Het resultaat ervan kan in de vinotheek van klooster Eberbach geproefd worden of tijdens een van de vele rondleidingen door de Steinbergwijngaard en –kelder.
Openingstijden
April - oktober:
Maandag t/m zondag: 10:00 - 19:00
November - Maart:
Maandag t/m zondag: 10:00 - 18:00