Jugendstilstad Traben-Trarbach
Het Jugendstilstadje Traben-Trarbach aan de Mittelmosel vormt een waar monument voor het belang van de wijnhandel aan de Moezel. Rond 1900 was het na het Franse Bordeaux het belangrijkste wijnhandelcentrum ter wereld.
Het waren de hoogtijdagen van de Moezelwijn die van hier uit wereldwijd verscheept werd. Meer dan honderd handelsfirma’s hadden hier hun zetel. Ze verkochten hun wijnen in Engeland, Rusland en natuurlijk ook over heel Duitsland.
De uit de wijnhandel voortkomende rijkdom werd snel zichtbaar in de plaatselijke architectuur. Vermogende wijnhandelaren en eigenaren van wijngoederen lieten door prominente architecten als de Berlijnse professor Bruno Möhring schitterende villa’s in Jugendstil bouwen, net als uitgebreide keldercomplexen. Een complete route door Traben-Trarbach voert langs de mooiste van die villa’s, zoals de in 1904 in perfecte Jugendstil gebouwde Villa Huesgen voor wijnhandelaar Adolph Huesgen, evenals de een jaar later in opdracht van wijnhandelaar Gustav Breucker voltooide Villa Breucker met zijn mengeling van kubus en Jugendstil.
In 1899 ook door Möhring gebouwd en symbool voor de Jugendstilperiode van de stad is de Brückentor. Deze poort markeerde de eerste brug voor wegverkeer tussen Bernkastel en Koblenz. Ernaast liet Richard Feist in 1903 naar plannen van Möhring hotel Claus Feist bouwen dat al snel een legendarische reputatie zou krijgen. Er zijn tal van elementen in te vinden die op wijn betrekking hebben, niet in het minst de toren. Die is gemodelleerd naar de hals van een Sektfles, inclusief muselet en kurk. Als herinnering aan de naam uit de begintijd draagt het restaurant van het huidige hotel Bellevue nog altijd de naam Claus Feist.
Diverse oude wijnbedrijven zijn nog of weer in bedrijf. Zo leidt nog altijd een Adolph Huesgen de wijnhandel Wildbad Wein die gehuisvest is in historische gebouwen, compleet met een Riesling die de merknaam Villa Huesgen draagt. Wie aan het bovengrondse Traben-Trarbach niet genoeg heeft, die kan ondergronds gaan. Als gevolg van het succes van de Moezelwijn werden in de tweede helft van de 19e eeuw namelijk onder grote delen van de stadskern kelders aangelegd, deels in meerdere verdiepingen onder elkaar. Ook die laten de betekenis zien van Traben-Trarbach als ooit belangrijk wijnhandelcentrum in de wereld.