Wijnstad Deidesheim
Welke andere stad kan zich met evenveel recht ‘hoeder van de wijnbouwcultuur’ noemen als Deidesheim in de Pfalz? Hier werd de eerste kwaliteitswijn van het gebied gemaakt en van hier uit werd ook de Duitse wijnpolitiek in hoge mate mede bepaald.
Tegenwoordig zijn er 85 wijnbouwbedrijven actief, waaronder heel grote namen als Bassermann-Jordan en Reichsrat von Buhl. De wijnen van Von Buhl werden ooit geroemd door kanselier Bismarck en met deze wijnen werd ook geproost op de opening van het Suezkanaal. Ze behoorden destijds tot de duurste ter wereld.
Het is geen toeval dat uitgerekend Deidesheim tot een bolwerk van de hoogste Duitse wijncultuur uitgroeide. De door het Pfälzerwald beschutte ligging brengt geringe neerslag en veel zonne-uren met zich mee: een bijna mediterraan klimaat waarin vijgen, amandelen en zure sinaasappelen gedijen, evenals natuurlijk wijn. Bij Ungstein, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Deidesheim, zijn 4,5 miljoen jaar oude overblijfselen van wilde druiven gevonden. De Romeinen introduceerden hier de wijnbouw, zoals blijkt uit de amfora’s en de glazen kan in de vorm van een vat die in Deidesheim gevonden zijn.
In de Middeleeuwen behoorde het toe aan de Lotharingse edele Erimbert en zijn nakomelingen, waaronder enkele graven van Metz, Lotharingse hertogen en Salische heersers, totdat in 1086 het domstift van Speyer de nieuwe eigenaar werd. Wijngaarden in Deidesheim zijn voor het eerst genoemd rond 700. Met het zogeheten ‘Ungeld’, een belasting op wijn, werden de bouw en het onderhoud van de stadsmuur gefinancierd. Deidesheim verwierf stadsrecht in 1395, waarna oorlogen, plunderingen en branden volgden. Een constante factor bleef de wijnbouw. In 1504 werd melding gemaakt van de druif Gänsfüßer, de vroegste vermelding van een ras in Deidesheim.
Het stadje beleefde zijn grootste bloei aan het begin van de 19e eeuw. Wijngoedeigenaar Andreas Jordan produceert in 1802 als eerste kwaliteitswijn volgens strenge selectiecriteria en voert de late oogst in. Jordan voorziet zijn wijnen ook als eerste van een oogstjaar, van het druivenras en een herkomstaanduiding. Hij zet daarmee de trend die Deidesheim wereldwijd beroemd zal maken. Na de dood van Jordan in 1848 wordt zijn enorme bezit opgedeeld. Door deze ‘Jordansche Teilung’ ontstaan drie nieuwe wijngoederen: Geheimer Rat Dr. Von Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl en Dr. Deinhard. Ook Jordans erfgenamen engageren zich voor de wijnbouw. Zijn kleinzoon Ludwig Bassermann-Jordan had een groot aandeel in de opstelling van de wijnwet uit 1909 en was op een beslissende manier betrokken bij de oprichting van de Verein der Naturweinversteigerer de Rheinpfalz, de huidige VDP.
Franz Armand Buhl, een andere nazaat, was oprichter en voorzitter van de brancheorganisatie Deutscher Weinbauverband en in 1873 hoofdopsteller van de wet op de druifluis. Overal in Deidesheim kun je tegenwoordig nog de getuigen van die grote tijd zien: Weingut Bassermann-Jordan met zijn in 1770 gebouwde Ketschauer Hof, het oude slot, het voormalige hospitaal en Gasthaus zur Kanne, ooit gebouwd voor cisterciënzers, maar sinds 1374 in gebruik als herberg en daarmee de oudste van de Pfalz. De wijngeschiedenis van Deidesheim komt tot leven in het in 1986 geopende museum voor wijncultuur in het historische raadhuis. In 2009 kreeg Deidesheim een toeristische onderscheiding. Het jaarlijks in augustus plaatsvindende wijnfeest op de binnenplaatsen van wijngoederen werd uitgeroepen tot mooiste wijnfeest van de Pfalz.
Aanbevelingen voor hotels en restaurants vind je op de website van het Duitse wijninstituut.