De educatieve wijnroute professor Blankenhorn van het nationale wijngoed Freiburg
Keer op keer heeft de Duitse wijnbouw vormende persoonlijkheden voortgebracht die een beslissende rol hebben gespeeld in de ontwikkeling ervan. Veel namen zijn vandaag de dag slechts bij weinigen bekend, maar hun creaties of ontdekkingen worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd en er wordt weinig bij stilgestaan.
Iedereen weet bijvoorbeeld wat een oenoloog is: een wijnwetenschapper. Maar wie heeft de wijnwetenschap eigenlijk uitgevonden? Wie het antwoord op die vraag zoekt, wil wellicht naar Ihringen am Kaiserstuhl rijden en de Blankenhornsberg beklimmen. De Blankenhornsberg biedt een prachtig uitzicht op de Vogezen en het Zwarte Woud. Hij is vernoemd naar Adolph Blankenhorn (1843-1906), grondlegger van het Duitse wijnbouwonderzoek. De oenoloog was de eerste voorzitter van de Badense en Duitse wijnbouwersvereniging (1874), richtte in 1875 in Karlsruhe het eerste Duitse oenologische instituut op, gaf een wetenschappelijk tijdschrift uit (‘Annalen der Önologie’) en hield zich bezig met onderzoek over de wijnbouw op zijn eigen wijngaard op de Blankenhornsberg, die in 1842 door zijn vader en diens twee broers was aangekocht. Blankenhorn heeft een belangrijke rol gespeeld bij het onderzoek naar de huidige entpraktijk ter bestrijding van de wijn- of druifluis. Met andere woorden, het is grotendeels aan hem te danken dat we vandaag ongestoord van wijn kunnen genieten! De Blankenhornsberg is dus een zeer ‘geleerde’, bijna oenologische berg, waar ook nog eens wijn wordt verbouwd! De bijbehorende wijngaard heet dan ook de ‘Doktorgarten’ (tuin van de geleerde). Het ‘Professor Blankenhorn Weinlehrpfad’ (de educatieve wijnroute professor Blankenhorn) is een traject van ongeveer 2 km (verkorting mogelijk) door de ‘Doktorgarten’. Tijdens de rondwandeling kom je meer te weten over het verhaal van professor Blankenhorn en het wijngoed. Bij twaalf haltes staan infopanelen met interessante weetjes over het ontstaan van het wijndomein, het wijnbouwinstituut en de wijnteelt in de regio Kaiserstuhl, maar ook over de lokale druivenrassen en met name de schimmelresistente soorten. Wie zeer geïnteresseerd is, kan bijkomende, diepgaande teksten en foto’s oproepen via QR-codes. We nodigen je graag uit om met ons op verkenning te gaan door het verleden, het heden en de toekomst van de wijnbouw, op een schitterende locatie met een uniek uitzicht.