Detail druivenrassen
Spätburgunder
Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland.
Feiten
-
11.512 ha
Wijngaardgebied in 2022
-
11 %
Aandeel in het totale areaal
-
64 %
Spätburgunder wijngaarden in de Ahr
Teelt en betekenis
Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland. In Duitsland is ongeveer 11.512 hectare (2022) aan wijngaarden beplant met Spätburgunder, wat overeenkomt met ongeveer 11 procent van het totale wijngaardoppervlak. Wijnbouwers en consumenten geven steeds meer de voorkeur aan dit druivenras. Sinds het begin van de jaren '90 is het areaal met meer dan 5.000 hectare gegroeid. De meeste wijnstokken van deze variëteit staan in Baden (5.088 ha) - met de nadruk op de Kaiserstuhl.
Daarnaast behoren de Pfalz (1.712 ha), Rheinhessen (1.490 ha), Württemberg (1.309 ha), de Rheingau (395 ha) en de Ahr (340 ha) tot de belangrijkste teeltgebieden.
Vinificatie en smaak
Spätburgunderwijnen smaken vol en fluwelig, hebben een fruitige smaak en nuances van amandel. De typische Spätburgunder heeft een lichtzoet aroma van rood fruit, van aardbei tot kers en braam tot zwarte bes. Barriquewijnen hebben ook toetsen van vanille en kaneel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het klassieke en het moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders gemaakt van zeer rijpe druiven, waren ze niet erg kleurrijk, zacht, laag in tannines en roodachtig van kleur. Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätbuirgunder met een intense rode kleur, meer tannine, minder zuur en vaak kortere lagering in kleine eiken vaten steeds belangrijker.
Spätburgunderwijnen zijn ideaal voor de koelere maanden van het jaar. Ze worden gedronken tot 16 à 18 graden. Krachtige varianten worden het best geserveerd bij gebraden vlees, wild of een kaasplateau. Weißherbst (een type rosé) past goed bij voorgerechten en wit vlees, en als Auslese ook als aperitief.
Geschiedenis
Spätburgunder of ook Pinot Noir behoort tot de Burgunderfamilie. Het is waarschijnlijk een van de vroegste variëteiten die geselecteerd werden uit de wilde wijnstokken in West- en Centraal-Europa. Karel de Dikke bracht de druif naar het Bodenmeer in 884. In de 13e eeuw werd het aangeplant in de Rheingau. In de 16e eeuw werd het waarschijnlijk ook aangeplant in de Pfalz. In de 18e eeuw zou het ras van Bourgogne naar de Ahr zijn gereisd. Het ras beleefde 150 jaar geleden een hausse met de uitbreiding van de productie van mousserende wijn, waarvoor wijngaarden met enkel Spätburgunder werden aangeplant. "Pinot Noir" en in delen van Baden „Klevner“ worden als synoniem gebruikt.
In één oogopslag
- Het belangrijkste rode druivenras in Duitsland
- Hoge eisen aan locatie en klimaat
- Aroma: bramen, kersen, aardbeien, vlierbessen, peper
- Smaak: klassieke rijping: mild, laag in tannines; moderne rijping: tanninerijk en vol, rijk
Is er ook een Frühburgunder?
Ja, Frühburgunder of Pinot Madeleine is, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger rijp dan Spätburgunder. De smaken van de twee druivenrassen lijken erg op elkaar, maar Frühburgunder is van ondergeschikt belang voor de wijnbouw. Het wordt o.a. verbouwd op iets minder dan 90 hectare wijngaarden in heel Rheinhessen.
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)