Detail druivenrassen

Spätburgunder

Spätburgunder

Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland.

Feiten

  • 11.512 ha

    Wijngaardgebied in 2022

  • 11 %

    Aandeel in het totale areaal

  • 64 %

    Spätburgunder wijngaarden in de Ahr

Teelt en betekenis

Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland. In Duitsland is ongeveer 11.512 hectare (2022) aan wijngaarden beplant met Spätburgunder, wat overeenkomt met ongeveer 11 procent van het totale wijngaardoppervlak. Wijnbouwers en consumenten geven steeds meer de voorkeur aan dit druivenras. Sinds het begin van de jaren '90 is het areaal met meer dan 5.000 hectare gegroeid. De meeste wijnstokken van deze variëteit staan in Baden (5.088 ha) - met de nadruk op de Kaiserstuhl.

Daarnaast behoren de Pfalz (1.712 ha), Rheinhessen (1.490 ha), Württemberg (1.309 ha), de Rheingau (395 ha) en de Ahr (340 ha) tot de belangrijkste teeltgebieden.

Vinificatie en smaak

Spätburgunderwijnen smaken vol en fluwelig, hebben een fruitige smaak en nuances van amandel. De typische Spätburgunder heeft een lichtzoet aroma van rood fruit, van aardbei tot kers en braam tot zwarte bes. Barriquewijnen hebben ook toetsen van vanille en kaneel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het klassieke en het moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders gemaakt van zeer rijpe druiven, waren ze niet erg kleurrijk, zacht, laag in tannines en roodachtig van kleur. Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätbuirgunder met een intense rode kleur, meer tannine, minder zuur en vaak kortere lagering in kleine eiken vaten steeds belangrijker.

Spätburgunderwijnen zijn ideaal voor de koelere maanden van het jaar. Ze worden gedronken tot 16 à 18 graden. Krachtige varianten worden het best geserveerd bij gebraden vlees, wild of een kaasplateau. Weißherbst (een type rosé) past goed bij voorgerechten en wit vlees, en als Auslese ook als aperitief.

Geschiedenis

Spätburgunder of ook Pinot Noir behoort tot de Burgunderfamilie. Het is waarschijnlijk een van de vroegste variëteiten die geselecteerd werden uit de wilde wijnstokken in West- en Centraal-Europa. Karel de Dikke bracht de druif naar het Bodenmeer in 884. In de 13e eeuw werd het aangeplant in de Rheingau. In de 16e eeuw werd het waarschijnlijk ook aangeplant in de Pfalz. In de 18e eeuw zou het ras van Bourgogne naar de Ahr zijn gereisd. Het ras beleefde 150 jaar geleden een hausse met de uitbreiding van de productie van mousserende wijn, waarvoor wijngaarden met enkel Spätburgunder werden aangeplant. "Pinot Noir" en in delen van Baden „Klevner“ worden als synoniem gebruikt.

In één oogopslag

  • Het belangrijkste rode druivenras in Duitsland
  • Hoge eisen aan locatie en klimaat
  • Aroma: bramen, kersen, aardbeien, vlierbessen, peper
  • Smaak: klassieke rijping: mild, laag in tannines; moderne rijping: tanninerijk en vol, rijk

Is er ook een Frühburgunder?

Ja, Frühburgunder of Pinot Madeleine is, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger rijp dan Spätburgunder. De smaken van de twee druivenrassen lijken erg op elkaar, maar Frühburgunder is van ondergeschikt belang voor de wijnbouw. Het wordt o.a. verbouwd op iets minder dan 90 hectare wijngaarden in heel Rheinhessen.

Tip uit de Deense keuken Gebraden kalfsvlees met radijsjes, komkommer, spruitjes, dille en mierikswortel

De Scandinavische keuken en Duitse wijnen zijn een geslaagde combinatie. Een 3-4 jaar oude Pinot Noir met fruitige en kruidige smaken, een goede structuur en fijne mineraliteit wordt aanbevolen bij gebraden kalfsvlees uit de Deense keuken.

  • ca. 800g Kalbsbraten (Filet, Lende oder Culotte)
  • 20 kleine Radieschen
  • 1 Gurke
  • 20 Rosenkohlköpfe
  • 1 Bund Dill
  • 1 Stück Meerettich
  • 300ml Kalbsbrühe
  • 150g Butter
  • 5TL Essig
  • etwas Salz und Pfeffer
  • etwas Olivenöl zum Braten

 

Verwijder de pezen van het kalfsgebraad en wentel het in olie, zout en peper. Braad het vlees aan in een hete pan, gaar het daarna 20 minuten in de oven op 150°C en laat het 10 minuten rusten.

 

Verdel ondertussen de spruitjes in blaadjes en kleine „roosjes“. Was de radijsjes en verwijder alle blaadjes op één na.

Was de komkommer en vorm er kleine ronde balletjes of balletjes van (of snijd de komkommer in kleine blokjes).

<p

 

<p>Poel de mierikswortel en hak de dille grof, bewaar een beetje voor decoratie. Kook de kalfsbouillon in tot ongeveer 50%. Verdik de ingekookte bouillon met 100 g boter. Pureer de overgebleven komkommer tot sap en zeef. Voeg de radijsjes toe aan de bouillon en laat 1 minuut zachtjes koken. Spatel de spruitjesblaadjes, spruitjes, komkommer en gehakte dille erdoor. Breng op smaak met azijn, komkommersap en flink wat geraspte mierikswortel.

 

Snijd het vlees in 4 gelijke stukken en leg ze op een bord. Giet de saus over het vlees en garneer met verse dille. Serveer het vlees met geroosterde aardappelen.

  • Spätburgunder (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder (trocken)

 

Kalbsbraten