Detail druivenrassen

Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld.

Feiten

  • 2. 731

    Hectare in Duitsland in 2022

Betekenis

Chardonnay komt voor in bijna alle wijnlanden en beslaat wereldwijd een teeltgebied dat drie keer zo groot is als dat van Riesling. Ook in Duitsland neemt de teelt langzaam maar gestaag toe. Elk jaar komen er tot 100 hectare bij. Met ongeveer 2.731 hectare in 2022 (2.377 hectare in 2020) zal het ongeveer 2,3% van het totale Duitse wijnbouwareaal uitmaken. Chardonnay wordt voornamelijk verbouwd in Rheinhessen met 1.019 hectare (2022) en in de Pfalz met 915 hectare. Het wordt ook aangeplant met mooie resultaten in gebieden met een traditioneel hoog aandeel Burgunder, zoals de Kaiserstuhl in Baden met 344 hectare.

Teelt

De Chardonnay stelt dezelfde hoge eisen aan de locatie als Weissburgunder of Riesling. Daarom zijn marginale locaties ongeschikt. Het gedijt het best op diepe, kalkrijke en warme bodems. Chardonnay is goed winterhard en is niet bijzonder gevoelig voor ziektes, alleen de dunne schil van de bessen bevordert de vorming van botrytis. Het wordt breed aangeplant. Hogere stengels verbeteren de stevigheid van de bladeren. Net als Weissburgunder rijpt Chardonnay vrij laat in de herfst en kan het kort voor Riesling geoogst worden. De oechslewaarden zijn vergelijkbaar met die van Weissburgunder, en zelfs hoger wanneer de rendementen laag zijn. De zuurtegraad bereikt een aantrekkelijk niveau op de geschikte locaties.

Vinificatie en smaak

Omdat Chardonnay beschikbaar is in verschillende kwaliteitsniveaus, van frisse kwaliteitswijnen tot volle, droge Auslese-wijnen, kan het voor een brede waaier aan gelegenheden worden gebruikt. Lichte, jonge wijnen passen goed bij vis en zeevruchten, terwijl volle of houtgeaccentueerde wijnen net zo goed passen bij gebraden vlees als bij hartige kaas

De meeste wijnen worden droog gevinifieerd. Naast rijping in roestvrijstalen tanks is rijping in barriques heel gebruikelijk voor deze variëteit. Enkel wijnen van hoge kwaliteit zijn hier geschikt voor. Frisse, fruitige wijnen worden ook tot Sekt verwerkt. Het aroma van meloenen, exotisch fruit, rijpe kruisbessen of nog niet helemaal rijpe appels is typisch voor chardonnay. Superieure kwaliteiten hebben meestal veel alcohol en extract, ze zijn vol en persistent. Als ze gerijpt zijn in barriques, vullen de houtsmaken de primaire fruitsmaken aan.

Geschiedenis

Net als veel andere oude druivenrassen vindt ook Chardonnay zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Met de verspreiding van de wijncultuur kwam de variëteit naar Frankrijk en vond vooral in Bourgondië een nieuwe thuis. Een nederzetting in de buurt van Tournus met de naam „Chardonnay" heeft de variëteit mogelijk zijn naam gegeven. In Bourgondië zorgden de monniken voor de vermeerdering en teelt van de variëteit. Eeuwenlang is Chardonnay synoniem geweest voor grote witte wijnen uit de Bourgogne en het speelt ook een essentiële rol in de Champagne. Het werd in 1991 toegelaten in Duitsland, maar omdat verschillende domeinen al eerder plantmateriaal in Frankrijk haalden, zijn sommige Duitse Chardonnaystokken aanzienlijk ouder.

Rosa Chardonnay

In februari 2020 werd de druivensoort Rosa Chardonnay goedgekeurd door het Federaal Bureau voor Plantenrassen en dus toegelaten voor de productie van kwaliteitswijnen. Volgens informatie van de universiteit Hochschule Geisenheim (veredelaar van het druivenras) wordt Rosa Chardonnay gekenmerkt door een hogere weerstand tegen rotting dan klassieke Chardonnay. Qua smaak en kleur zijn Rosa Chardonnaywijnen vergelijkbaar met Chardonnay, maar ze kunnen beschreven worden als voller en complexer. In Rijnland-Palts wordt de variëteit momenteel verbouwd op ongeveer 6 hectare (maart 2020).

In één oogopslag

  • Natuurlijke kruising tussen een Bourgogne ras x Weisser Heunisch
  • Toegestaan in Duitsland sinds 1991
  • hoge eisen aan locatie en standplaats, houdt van diepe, kalkrijke bodems
  • Winterhard, uitlopend
  • Aroma: doet denken aan exotisch fruit, meloenen, kruisbessen, grapefruit

Waar dankt Chardonnay zijn naam aan?

Er wordt aangenomen dat een nederzetting in de buurt van Tournus in Bourgondië de inspiratie was voor de naam "Chardonnay".

met kruidenkorst Geroosterde kalkoen

met kruidenkorst

  • 600 Gramm Putenbrust am Stücke
  • 0,25 Liter Weißwein
  • 0,25 Liter Gemüsebrühe
  • 4 ganze Tomaten
  • 4 Scheiben Toastbrot
  • 2 ganze Eier
  • 2 Stück Zwiebeln
  • 75 Gramm geriebener Emmentaler
  • 1 Stange Porree
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Was het vlees, dep het droog en snijd in de lengte een diepe zak. Verkruimel de toast. Was en hak de kruiden, pel de uien en snijd ze in blokjes.

 

Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Doe het brood, de kruiden, uien, kaas en eieren in een kom, meng goed en breng op smaak. Stop 2/3 van dit mengsel in de kalkoenborst. Prik de opening vast met houten satéprikkers en bind kruislings vast met keukentouw. Leg het gebraad in een braadslede en bestrijk het met olie.

 

Rooster ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Schenk geleidelijk de witte wijn en de groentebouillon erbij.

<p

 

<p>Schoon en was de groenten. Snijd de prei in stukjes en voeg na 30 minuten toe aan het braadstuk met de hele tomaten.

 

Bijna 20 minuten voor het einde van de kooktijd verdeel je het resterende derde deel van het kruidenmengsel over het gebraad en laat je het verder garen.

 

Schik op borden met de groenten en serveer. Serveer met rijst.

  • Grauburgunder (trocken)
  • Chardonnay (trocken)