Detail druivenrassen
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is een aromatisch druivenras met een bijzonder brede variatie aan aroma's.
Feiten
-
1.923
Hectare wijngaarden in Duitsland in 2022
Betekenis
Sauvignon Blanc is een van de aromatische druivenrassen met een bijzonder grote variatie aan aroma's. Het werd voor het eerst gedocumenteerd in het zuidwesten van Frankrijk in 1710 en is een van de bekendste witte druivenrassen ter wereld.
Teelt
In Duitsland werd de teelt van Sauvignon Blanc voor het eerst toegestaan in Württemberg in 1999, gevolgd door de wijnbouwgebieden in Rijnland-Palts in 2001. Sindsdien is het teeltgebied aanzienlijk gegroeid en verdrievoudigd in de afgelopen tien jaar. Met ongeveer 1.923 hectare in het hele land in 2022 heeft het zich stevig verankerd in vele wijndomeinen. Er kan worden aangenomen dat de aanplant de komende jaren zal blijven toenemen, omdat het ras ook qua klimaat zeer geschikt is voor de teelt in Duitsland. Met een aandeel van 770 hectare of 40 procent van de wijngaarden beplant met Sauvignon Blanc in het hele land, heeft de Pfalz een bijzonder sterk profiel met deze druif. Met ongeveer 618 hectare wordt nog eens een derde verbouwd in Rheinhessen.
Genieten
Het stilistische spectrum van Sauvignon Blanc in dit land varieert van fruitig met uitgesproken smaken die doen denken aan passievrucht, pompelmoes of vlierbes tot aroma's van vers gemaaid gras, kruisbessen of paprika.
Fumé variant in het premiumsegment
Het toenemend gebruik van rijping van Sauvignon Blanc in tonneauvaten van 500 liter is erg spannend en veelbelovend. Deze complexere wijnen worden vaak op de markt gebracht als "Fumé" varianten in het premiumsegment en zijn uitstekende begeleiders van maaltijden, zoals asperges of visgerechten.
In één oogopslag
- Wereldwijd verbreid wit druivenras
- Relatief veeleisend ras, geeft de voorkeur aan goede en humusrijke wijngaarden
- Alleen op warme locaties volledig rijp
- Aroma: tonen van kruisbes, zwarte bes, paprika, citrusvruchten
Om welke smaakafwijking staat Sauvignon Blanc bekend?
Een typische bijsmaak voor Sauvignon Blanc en Scheurebe is kattenurine! In lagere concentraties produceert de verantwoordelijke stof aroma's van kruisbessen en cassis, maar in hogere concentraties kan het veranderen in een onaangenaam aroma.