Detail druivenrassen

Spätburgunder

Spätburgunder

Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland.

Feiten

  • 11.512 ha

    Wijngaardgebied in 2022

  • 11 %

    Aandeel in het totale areaal

  • 64 %

    Spätburgunder wijngaarden in de Ahr

Teelt en betekenis

Spätburgunder stelt hoge eisen op het vlak van bodem, klimaat en weersomstandigheden en is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland. In Duitsland is ongeveer 11.512 hectare (2022) aan wijngaarden beplant met Spätburgunder, wat overeenkomt met ongeveer 11 procent van het totale wijngaardoppervlak. Wijnbouwers en consumenten geven steeds meer de voorkeur aan dit druivenras. Sinds het begin van de jaren '90 is het areaal met meer dan 5.000 hectare gegroeid. De meeste wijnstokken van deze variëteit staan in Baden (5.088 ha) - met de nadruk op de Kaiserstuhl.

Daarnaast behoren de Pfalz (1.712 ha), Rheinhessen (1.490 ha), Württemberg (1.309 ha), de Rheingau (395 ha) en de Ahr (340 ha) tot de belangrijkste teeltgebieden.

Vinificatie en smaak

Spätburgunderwijnen smaken vol en fluwelig, hebben een fruitige smaak en nuances van amandel. De typische Spätburgunder heeft een lichtzoet aroma van rood fruit, van aardbei tot kers en braam tot zwarte bes. Barriquewijnen hebben ook toetsen van vanille en kaneel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het klassieke en het moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders gemaakt van zeer rijpe druiven, waren ze niet erg kleurrijk, zacht, laag in tannines en roodachtig van kleur. Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätbuirgunder met een intense rode kleur, meer tannine, minder zuur en vaak kortere lagering in kleine eiken vaten steeds belangrijker.

Spätburgunderwijnen zijn ideaal voor de koelere maanden van het jaar. Ze worden gedronken tot 16 à 18 graden. Krachtige varianten worden het best geserveerd bij gebraden vlees, wild of een kaasplateau. Weißherbst (een type rosé) past goed bij voorgerechten en wit vlees, en als Auslese ook als aperitief.

Geschiedenis

Spätburgunder of ook Pinot Noir behoort tot de Burgunderfamilie. Het is waarschijnlijk een van de vroegste variëteiten die geselecteerd werden uit de wilde wijnstokken in West- en Centraal-Europa. Karel de Dikke bracht de druif naar het Bodenmeer in 884. In de 13e eeuw werd het aangeplant in de Rheingau. In de 16e eeuw werd het waarschijnlijk ook aangeplant in de Pfalz. In de 18e eeuw zou het ras van Bourgogne naar de Ahr zijn gereisd. Het ras beleefde 150 jaar geleden een hausse met de uitbreiding van de productie van mousserende wijn, waarvoor wijngaarden met enkel Spätburgunder werden aangeplant. "Pinot Noir" en in delen van Baden „Klevner“ worden als synoniem gebruikt.

In één oogopslag

  • Het belangrijkste rode druivenras in Duitsland
  • Hoge eisen aan locatie en klimaat
  • Aroma: bramen, kersen, aardbeien, vlierbessen, peper
  • Smaak: klassieke rijping: mild, laag in tannines; moderne rijping: tanninerijk en vol, rijk

Is er ook een Frühburgunder?

Ja, Frühburgunder of Pinot Madeleine is, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger rijp dan Spätburgunder. De smaken van de twee druivenrassen lijken erg op elkaar, maar Frühburgunder is van ondergeschikt belang voor de wijnbouw. Het wordt o.a. verbouwd op iets minder dan 90 hectare wijngaarden in heel Rheinhessen.

met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten Hertenmedaillons

met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten

  • 12 Stück Rehmedaillions (a 80g)
  • 30 Gramm gebratene Speckstreifen
  • 200 ml Bechamelsauce
  • 3 EL Sonnenblumenöl
  • 8 kleine Petersilienwurzeln mit Grün (alternativ Knollensellerie)
  • 6 - 8 breite Schnippelbohnen
  • 1 große Birne
  • 4 - 6 schwarze Walnüsse
  • 100 ml Wildfond
  • 2 EL Butter
  • 2 Stängel glatte Petersilie
  • nach Geschmack Salz

 

Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Maak de peterseliewortels schoon, schil ze en snijd ze bij. Maak de bonen schoon en snijd ze in schuine stukken. Blancheer de peterseliewortels en bonen apart in kokend gezouten water en spoel direct af in ijswater.

 

Snijd de walnoten in achtsten en warm ze op in de wildfond. Was de ongeschilde peer, snijd in achtsten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Bak de hertenmedaillons aan beide kanten in olie en laat ze in de oven in ca. 3 - 5 minuten gaar worden.

 

Wentel intussen de bonen en peterseliewortels door de gesmolten boter en breng op smaak met zout. Schik de groenten met de zwarte walnoten en plakjes peer op grote borden. Leg de medaillons erop en garneer met wildfond, Béchamelsaus en spekreepjes.

 

Tip: Je kunt je eigen zwarte walnoten maken. Prik hiervoor de walnoten helemaal in met een vork of satéprikker en leg ze 10 dagen in water. Ververs het water elke dag zodat het looizuur eruit kan lopen. Kook de noten 3 keer in gezouten water tot ze diepzwart zijn. Kook met laurierblaadjes en peperkorrels ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn. Doe ze in inmaakpotten en dek af met siroop. De noten zijn ongeveer 1 jaar houdbaar.

  • Spätburgunder (trocken)
  • Grauburgunder (trocken)