Detail druivenrassen

Gutedel

Gutedel auch als Chasselas bekannt

Gutedel, ook gekend als Chasselas, is een van de oudste gecultiveerde druiven ter wereld.

Feiten

  • 1.065 ha

    Wijngaarden aangeplant in 2022

  • 5.000 jaar

    Vermoedelijke leeftijd van het druivenras

Aanplant

Gutedel wijnstokken zijn tevreden met gemiddelde locaties, maar willen wel beschermd worden tegen te koude winden. Diepe, niet te droge bodems hebben de voorkeur, maar Gutedel rijpt ook op ondiepe rotsachtige, verweerde en kalkachtige bodems. Het druivenras is relatief gevoelig voor peronospora, rode brand, druivenmot en lamsteligheid. Bij een gemiddelde rijpheid en een gemiddeld mostgewicht kan 100 hectoliter per hectare gehaald worden op vruchtbare bodems. Een hogere kwaliteit laat toe om in de herfst een afwachtende houding aan te nemen, aangezien de bessen niet erg gevoelig zijn voor rot.

Betekenis

De witte (en rode) Gutedel wordt wereldwijd aangeplant als smakelijke tafeldruif. In Franstalig Zwitserland speelt hij een dominante rol in de wijnproductie, terwijl in Zuid-Europa de "Mädchentraube" beschouwd wordt als een Gutedelvariant, en er zijn ook enkele wijngaarden in de Elzas. In Duitsland wordt Gutedel bijna uitsluitend verbouwd in de regio Markgräflerland tussen Freiburg en de Zwitserse grens. Daar zijn 1.036 hectare wijngaarden (2022) beplant met deze oude gecultiveerde wijnstok. De specialiteit in het zuidelijk deel van Baden heeft zijn teeltgebied decennialang behouden. Er zijn ook bijna 22 hectare wijngaarden beplant met Gutedel in Saale-Unstrut.

Vinificatie en smaak

De frisse wijnen smaken het best als ze jong worden gedronken, terwijl wijnen van hogere kwaliteit minder rijpingspotentieel hebben door hun extreem lage zuurgraad. Jonge wijnen worden vaak gedronken met een Vesper (broodmaaltijd) of bij een hapje. Fijne Gutedelwijnen zijn een ideale begeleider van een lichte keuken, zoals gerechten met zeevis of delicate kazen. Het milde karakter van de wijnen maakt Chasselas ook ideaal om samen met vrienden van te genieten.

De speciale charme van Gutedelwijnen ligt in de eerder neutrale smaak van het druivenras. Dit betekent dat het respectieve terroir, de bodem, het microklimaat en de ligging van de wijngaard onmiskenbaar tot uiting komen in elke wijn. Van de meeste Gutedelwijnen worden lichte, zachte drinkwijnen gemaakt. Er zijn echter steeds meer specialiteiten in het segment van de predicaatwijnen; droge wijnen die soms een bijzonder zacht karakter krijgen door het omzetten van het frisse appelzuur naar het zachtere melkzuur (malolactatische gisting). Gutedelwijnen worden gecategoriseerd als zeer mild (laag in zuren).

Geschiedenis

In 2000 vierde de regio Markgräflerland in het zuiden van Baden een heel bijzonder jubileum: Gutedel werd (ruwweg) 5000 jaar oud. De oorsprong zou in Palestina liggen en de teelt aan de Midden-Nijl 5.000 jaar geleden zou hiermee verband houden. Daarna zou het door de zeevarende Feniciërs zijn doorgegeven aan de Romeinen en Grieken. Aan het begin van de 16e eeuw arriveerde Gutedel in de Franse wijngebieden. De wijnstokken zouden verbouwd zijn in de buurt van het dorp Chasselas ten zuidwesten van Mâcon - een verklaring voor het synoniem Chasselas dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt in Franstalige wijngebieden. Het is zeker dat Gutedel aan het begin van de 17e eeuw werd aangeplant op Duitse bodem, eerst in Württemberg en Franken, een eeuw later in Sachsen en ten zuiden van Freiburg, het huidige Markgräflerland. Gutedel werd pas meer verspreid dankzij de activiteiten van markgraaf Friedrich von Baden, die in 1780 zaailingen importeerde uit Vevey, een bekende wijnbouwgemeenschap aan het Meer van Genève.

In één oogopslag

  • Het Midden-Oosten wordt beschouwd als de oorspronkelijke bakermat van het druivenras. De teelt aan de Midden-Nijl 5.000 jaar geleden wordt daarmee in verband gebracht.
  • Aan het begin van de 16e eeuw arriveerde het druivenras in Franse teeltgebieden in de buurt van Chasselas.
  • Geeft de voorkeur aan niet te droge bodems
  • Middelvroegrijp met gemiddeld mostgewicht
  • Aroma: neutraal smaakkarakter dat het terroir uitdrukt

Waar zou Gutedel vandaan komen?

Gutedel zou oorspronkelijk uit Palestina komen.

Witte asperges met pannenkoekreepjes Asperges met "Kratzete

Witte asperges met pannenkoekreepjes en champagnebotersaus.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

 

Meng de bloem met de eieren, melk en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag. Laat 30 minuten weken.

 

Schil ondertussen de asperges en kook ze in gezouten water met 2 el boter en een snufje suiker beetgaar. Laat goed uitlekken en houd warm.

<p

 

<p>Giet het pannenkoekenbeslag in porties in hete geklaarde boter
.

Giet in hete geklaarde boter. Als de onderkant bruin is, met een vork in stukjes schrapen. Bak verder tot de stukjes goudgeel zijn.

 

Breng voor de champagne-botersaus de room aan de kook, laat iets inkoken en roer de koude stukjes boter (ter grootte van een walnoot) erdoor. Voeg de mousserende wijn toe en breng op smaak met zout en peper.

<p

 

<p>Rooster de asperges op voorverwarmde borden. Voeg de kratzete toe, besprenkel met de saus en garneer met bieslook.

<p

 

<p>Wijnadvies:

 

Een milde en droge Gutedel of een delicate Kabinett-wijn van Riesling of Pinot Blanc.

  • Gutedel (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder (brut nature)