Detail druivenrassen

Weißburgunder

Weißburgunder

Als afstammeling van de beroemde Burgunder (Pinot)-familie is Weißburgunder al bekend sinds de 14e eeuw.

Feiten

  • 6%

    van het Duitse wijnbouwareaal in 2022

  • 6.181

    hectare in Duitsland in 2022

Aanplant

De vereisten van Weißburgunder op het gebied van bodem en klimaat geven aan dat hij verwant is aan Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog: warme, bij voorkeur diepe en rijke bodems, maar ook zongerichte, droge en warme sites genieten de voorkeur. De variëteit veroorzaakt weinig problemen in de teelt en kan hoge mostgewichten bereiken dankzij zijn lange rijpingsperiode.

Belangrijkheid

Weißburgunder komt niet alleen hier in Duitsland voor, maar ook in onze buurlanden. In Frankrijk heet de variëteit Pinot Blanc, in Italië Pinot Bianco en het ras is ook wijdverspreid in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Duitse wijnboeren ontdekken steeds meer de waarde van deze druif.

In 2022 was ongeveer 6.181 hectare of iets minder dan 6% van de Duitse wijngaarden beplant met deze variëteit, die goed gedijt op plaatsen waar het al te warm is voor Riesling. We zien al enkele decennia een gestage opwaartse trend - het wijngaardareaal is sinds 2001 bijna verdubbeld. Met ongeveer 1.600 hectare wordt Baden beschouwd als een bolwerk van Weißburgunder, net als Rheinhessen en de Pfalz met respectievelijk ongeveer 1.589 en 1.451 hectare.

Vinificatie en smaak

Elegante Weißburgunders met een droge smaak, frisse zuren en fijn fruit zijn ideale maaltijdwijnen. Naast lichte zomerwijnen zijn er krachtige versies tot en met de droge Auslese. Weißburgunder is niet overdreven alcoholrijk en heeft een subtiele smaak die vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusfruit of verse ananas. Een milde body en aangenaam verfrissende zuren karakteriseren deze wijn als een veelzijdige maaltijdwijn. Hij past daarom goed bij zeevruchten, vis, kalfs- en varkensvlees en gevogelte, of gewoon als goed gekoelde terraswijn. Krachtigeree varianten en houtgelagerde wijnen passen ook goed bij lamsvlees en jong wild.

De Weißburgunder is bleek tot lichtgeel van kleur in het glas, met een delicaat en ingetogen aroma. Zijn licht nootachtige smaak is typisch. Als droge wijn heeft hij een medium tot volle smaak en een fijne zuurgraad die bij veel gerechten past. Wijnen van Spät- en Ausleseniveau worden vaak op kleine houten vaten (barriques) gerijpt. Edelzoete en frisse mousserende wijnen van Weißburgunder zijn ook beschikbaar, zij het in beperkte hoeveelheden.

Geschiedenis

Blauer Burgunder (Pinot Noir) wordt beschouwd als de oervorm van Burgunder (Pinot). Grauburgunder is een lichtgekleurde knopmutatie van Spätburgunder, terwijl Weißburgunder kan worden gezien als een voortzetting van deze mutatie via Grauburgunder. Tot de druiven beginnen te rijpen, zijn deze drie echte variëteiten nauwelijks van elkaar te onderscheiden; naarmate ze rijpen, ontwikkelen de kleur van de druiven en de geur- en smaakcomponenten zich. Weißburgunder is al bekend sinds de 14e eeuw.

In één oogopslag

  • Variëteit in een gestage opwaartse trend
  • Hoge eisen aan klimaat en bodem
  • Voorkeur voor zongerichte, droge en warme plaatsen en diepe grond
  • laat rijpend ras
  • Aroma: subtiel, doet denken aan appels, peren, mango's, noten en kweeperen

Wat is het verschil tussen Grauburgunder en Weißburgunder?

Weißburgunder is vaak het tegengewicht van de brede, romige Grauburgunder - lichter, levendiger, frisser. De kleur van de druiven is echter bijzonder opvallend: Weißburgunder geeft groengele bessen, terwijl die van Grauburgunder duidelijk koperkleurig zijn.

Licht en luchtig: cashewnoten kokosmousse met passievrucht Cashew kokosmousse met passievrucht

Een luchtige cashew kokosmousse met passievrucht

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

 

Plaats de cashewnoten in een bakje en voeg genoeg water toe om de cashewnoten voldoende te bedekken. Zet de cashewnoten in de koelkast om een nacht te weken.

(Met een krachtige blender is 3-4 uur ook voldoende.)

 

Giet het water eruit en doe de cashewnoten in de blender met de havermelk, agavesiroop en kokosvlokken. Voeg de vanille toe en mix tot de mousse romig is en geen stukjes meer bevat.

<p

 

<p>Verdel de mousse over vier glazen. Halveer de passievruchten, schraap het vruchtvlees eruit met een theelepel en leg bovenop de mousse. Versier met kokosschilfers.

  • Weißburgunder (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)