Detail druivenrassen
Weißburgunder
Als afstammeling van de beroemde Burgunder (Pinot)-familie is Weißburgunder al bekend sinds de 14e eeuw.
Feiten
-
6%
van het Duitse wijnbouwareaal in 2022
-
6.181
hectare in Duitsland in 2022
Aanplant
De vereisten van Weißburgunder op het gebied van bodem en klimaat geven aan dat hij verwant is aan Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog: warme, bij voorkeur diepe en rijke bodems, maar ook zongerichte, droge en warme sites genieten de voorkeur. De variëteit veroorzaakt weinig problemen in de teelt en kan hoge mostgewichten bereiken dankzij zijn lange rijpingsperiode.
Belangrijkheid
Weißburgunder komt niet alleen hier in Duitsland voor, maar ook in onze buurlanden. In Frankrijk heet de variëteit Pinot Blanc, in Italië Pinot Bianco en het ras is ook wijdverspreid in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Duitse wijnboeren ontdekken steeds meer de waarde van deze druif.
In 2022 was ongeveer 6.181 hectare of iets minder dan 6% van de Duitse wijngaarden beplant met deze variëteit, die goed gedijt op plaatsen waar het al te warm is voor Riesling. We zien al enkele decennia een gestage opwaartse trend - het wijngaardareaal is sinds 2001 bijna verdubbeld. Met ongeveer 1.600 hectare wordt Baden beschouwd als een bolwerk van Weißburgunder, net als Rheinhessen en de Pfalz met respectievelijk ongeveer 1.589 en 1.451 hectare.
Vinificatie en smaak
Elegante Weißburgunders met een droge smaak, frisse zuren en fijn fruit zijn ideale maaltijdwijnen. Naast lichte zomerwijnen zijn er krachtige versies tot en met de droge Auslese. Weißburgunder is niet overdreven alcoholrijk en heeft een subtiele smaak die vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusfruit of verse ananas. Een milde body en aangenaam verfrissende zuren karakteriseren deze wijn als een veelzijdige maaltijdwijn. Hij past daarom goed bij zeevruchten, vis, kalfs- en varkensvlees en gevogelte, of gewoon als goed gekoelde terraswijn. Krachtigeree varianten en houtgelagerde wijnen passen ook goed bij lamsvlees en jong wild.
De Weißburgunder is bleek tot lichtgeel van kleur in het glas, met een delicaat en ingetogen aroma. Zijn licht nootachtige smaak is typisch. Als droge wijn heeft hij een medium tot volle smaak en een fijne zuurgraad die bij veel gerechten past. Wijnen van Spät- en Ausleseniveau worden vaak op kleine houten vaten (barriques) gerijpt. Edelzoete en frisse mousserende wijnen van Weißburgunder zijn ook beschikbaar, zij het in beperkte hoeveelheden.
Geschiedenis
Blauer Burgunder (Pinot Noir) wordt beschouwd als de oervorm van Burgunder (Pinot). Grauburgunder is een lichtgekleurde knopmutatie van Spätburgunder, terwijl Weißburgunder kan worden gezien als een voortzetting van deze mutatie via Grauburgunder. Tot de druiven beginnen te rijpen, zijn deze drie echte variëteiten nauwelijks van elkaar te onderscheiden; naarmate ze rijpen, ontwikkelen de kleur van de druiven en de geur- en smaakcomponenten zich. Weißburgunder is al bekend sinds de 14e eeuw.
In één oogopslag
- Variëteit in een gestage opwaartse trend
- Hoge eisen aan klimaat en bodem
- Voorkeur voor zongerichte, droge en warme plaatsen en diepe grond
- laat rijpend ras
- Aroma: subtiel, doet denken aan appels, peren, mango's, noten en kweeperen
Wat is het verschil tussen Grauburgunder en Weißburgunder?
Weißburgunder is vaak het tegengewicht van de brede, romige Grauburgunder - lichter, levendiger, frisser. De kleur van de druiven is echter bijzonder opvallend: Weißburgunder geeft groengele bessen, terwijl die van Grauburgunder duidelijk koperkleurig zijn.
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
- 3 el koolzaadolie
- 1 kleine sjalot
- 300 gr cantharellen
- 1 mespunt gemalen piment
- 2 bosjes rucola
- Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
- Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
- 4 stuk geitenkaas
- 1 snuifje suiker
- Naar smaak zout & peper
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)