Detail druivenrassen

Muskateller

De wijnstokken van de muskaatfamilie behoren tot de oudste druivenrassen ter wereld en zijn wijdverspreid in bijna alle wijnlanden.

De wijnstokken van de muskaatfamilie behoren tot de oudste druivenrassen ter wereld en zijn wijdverspreid in bijna alle wijngebieden. In Duitsland wordt hij vooral verbouwd in de Pfalz, Baden en Württemberg. De wijn die in dit land geproduceerd wordt onder de naam „Muskateller“ wordt meestal droog gevinifieerd en presenteert zich fris en geelgroen in het glas. Het aroma heeft een typisch uitgesproken, druivige muskaatsmaak. De wijnen zijn bijzonder geschikt voor blends en van sommige wordt ook mousserende wijn gemaakt. Droge Muskateller is een uitstekende begeleider van gekruid gevogelte. Als edelzoete versie wordt hij vaak gedronken als aperitief of bij desserts.

  • Wist je dat? Sommige druivenrassen hebben „Muskat" in hun naam staan, hoewel ze niet verwant zijn aan het druivenras, bijvoorbeeld Grüner Muskateller (Veltliner).
  • Prefereert goede, warmere locaties op diepe bodems, middellate rijpheid
  • Aroma: kruidige muskaattonen, bloemig, lychee, sinaasappel

Hoe noemden de Romeinen Muskateller?

De Romeinen noemden het druivenras ook "bijendruif", omdat hij alleen al door zijn geur insecten zo sterk aantrekt.

met garnalen Pompoensoep

met garnalen

  • 1 kleine Hokkaido-pompoen
  • 1 ui
  • 5 cm gember
  • 2 el boter
  • 750 ml groentebouillon
  • 300 ml kokosmelk
  • 12 middelgrote garnalen
  • 2 el olijfolie
  • Een snuifje peper & zout

 

Schild en snijd de pompoen, ui en gember in blokjes en fruit aan in de boter.

 

Deglaceer met de groentebouillon en stoof ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn.

 

Sauteer de garnalen in een beetje olijfolie en laat een paar minuten op laag vuur bakken. Leg ze op houten spiesjes en houd ze warm in aluminiumfolie.

 

Wanneer de groenten gegaard zijn tot ze zacht zijn, mix ze dan fijn met een staafmixer. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper.

 

Serveer de soep in grote koppen en garneer met de garnalenspiesjes.

 

Vers gebakken wit brood past hier goed bij.

  • Muskateller (halbtrocken & feinherb)
  • Federweißer (brut nature)