Detail druivenrassen

Riesling

Riesling is een van de edele druivenrassen die zijn wereldwijde reputatie dankt aan onder andere zijn levendige zuren en diverse aroma's die worden beïnvloed door het terroir.

Feiten

  • 40

    procent van de wereldwijde productie in Duitsland

  • 24.410

    hectare wijngaard in Duitsland in 2022

  • 13 maart

    verjaardag van Riesling

Aanplant

Riesling is een traagrijpend druivenras dat gekenmerkt wordt door zijn fruitige zuren. Het is daarom voorbestemd voor de noordelijke teeltgebieden, waar het zijn rijping voltooit in de late herfstzon. Het stelt de hoogste eisen aan de locatie (energie), maar weinig aan de bodem. Afhankelijk van de locatie (bodemtype en microklimaat) produceert het wijnen met heel verschillende nuances. De stenige steile hellingen langs de rivieren bieden optimale omstandigheden om warmte op te slaan.

Belangrijkheid

De druif wordt beschouwd als het vlaggenschip van de Duitse wijnbouw. Als geen ander druivenras bepaalt riesling het wereldwijde imago van de 13 Duitse wijnbouwgebieden. Duitsland wordt beschouwd als de bakermat van Riesling - met 24.410 hectare (2022) wordt immers ongeveer 40% van alle Rieslings ter wereld verbouwd in Duitse wijngaarden.

In de Rheingau wordt ongeveer 2.460 hectare Riesling verbouwd (2022), bijna 78% van de beschikbare wijngaarden. Het grootste Duitse Rieslinggebied is de Pfalz (ca. 5.971 ha), gevolgd door de Mosel (ca. 5.354 ha) en Rheinhessen (ca. 5.304 ha).Grotere Riesling wijngaarden zijn ook te vinden in Württemberg (ca. 2.134 ha), aan de Nahe (ca. 1.236 ha) en in Baden (ca. 911 ha).

Vinificatie en smaak

Rieslingwijnen zijn verkrijgbaar in alle kwaliteitsniveaus en smaken. Sommige rijpen in traditionele houten vaten. Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag is er een rijke selectie predicaatwijnen. In de hogere kwaliteitsniveaus zijn restzoete wijnen of edelzoete wijnen gebruikelijker, maar vele Qualitätsweine of Kabinettwijnen (vooral in de noordelijke teeltgebieden) zijn ook uitgebalanceerd met een subtiel zoetje om het hoge zuurgehalte te compenseren.

De „typische“ Riesling heeft een lichtgele kleur die neigt naar groengeel, met een dominant perzik- of appelaroma en een pittig zuurtje in de mond. Rieslings van leisteenwijngaarden worden gekenmerkt door een minerale toets, sommige wijnen hebben een vuursteenaroma, wijnen van oudere leeftijd hebben vaak een interessante petroleumtoon.

De mooie zuren bieden een goed potentieel voor mousserende wijnen. Veel wijnhuizen produceren mousserende Rieslingwijnen. Edelzoete Beerenauslesen of Eisweine behoren tot de meest verhandelde Duitse wijnen, zelfs internationaal. Rieslings moeten op zijn vroegst een jaar na de oogst gedronken worden; veel wijnen bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na een paar jaar. De houdbaarheid van topwijnen is bijna onbeperkt.

Geschiedenis

De vroege verspreiding van Riesling met de eerste bewijzen uit de 15e eeuw, de groei, de grootte van de druivenbessen, de lange rijpingsperiode en de vorstresistentie tonen de relatie met wilde wijnstokken. De langste Rieslingtraditie is waarschijnlijk in handen van wijnboeren in de Rheingau en Mosel, waar historische documenten bestaan die teruggaan tot respectievelijk 1435 en 1465. Op 13 maart 1435 werd het woord Riesling voor het eerst genoemd in een document. Verwijzingen naar de verspreiding ervan in wat nu Rheinhessen en de Pfalz is, gaan terug tot het einde van de 15e eeuw en de eerste helft van de 16e eeuw.

Rieslingfans over de hele wereld vieren de verjaardag met tal van activiteiten: verslag hierover

Riesling behoorde ook in de 17e en 18e eeuw al tot de van overheidswege aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. Met de Welschriesling, die ondermeer in Oostenrijk, Italië en Slovenië geteeld wordt, heeft de Duitse Weisser Riesling niets gemeen.

De naamonderzoeker Prof Dr Jürgen Udolph heeft een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over de oorsprong van de naam "Riesling" onder de titel "Where does Riesling get its name".

Zijn Welschriesling en Schwarzriesling verwant aan de klassieke Riesling?

Nee! Beide zijn eigenlijk druivenrassen die losstaan van de klassieke riesling. Welschriesling is een wit druivenras waarvan de oorsprong vandaag de dag nog steeds onduidelijk is. In Frankrijk is het rode druivenras Schwarzriesling (Pinot Meunier) één van de drie belangrijkste druiven in Champagne.

de traditionele spreiding Longkaas

de traditionele spreiding

  • 75 Gramm Frischkäse
  • 75 Gramm Quark
  • 1/2 Zwiebel
  • 3 EL Schnittlauchröllchen
  • Nach Bedarf Paprikapulver (edelsüß), Salz, Pfeffer

 

Roer de roomkaas en kwark samen tot een glad mengsel. Snijd de ui fijn en meng door het mengsel. Knip de bieslook fijn (dit werkt bijzonder goed met een schone schaar). Bewaar een klein beetje bieslook voor de garnering en meng de rest er ook doorheen.

<p

 

<p>Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout en garneer met bieslook.

 

Spundekäs smaakt traditioneel goed bij pretzels, maar ook bij gepofte aardappelen of als dip voor rauwkost.

  • Riesling (trocken)
  • Müller-Thurgau (trocken)