Detail druivenrassen

Dornfelder

Dornfelder

De nieuwe variëteit uit 1955, die aanvankelijk werd gebruikt om te mengen met lichtgekleurde rode wijnen als een "Deckrotwein", wordt al lang gewaardeerd als een Duitse klassieker op het gebied van rode wijn.

Feiten

  • 6.812 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

  • 3.099 ha

    Aanplant in Rheinhessen

  • 2.544 ha

    Aanplant in de Pfalz

Cultivatie en betekenis

De nieuwe variëteit uit 1955, die aanvankelijk werd gebruikt om te mengen met lichtgekleurde rode wijnen als een "Deckrotwein", wordt al lang gewaardeerd als een Duitse klassieker op het gebied van rode wijn. Van 124 hectare in 1979 groeide het wijngaardareaal beplant met Dornfelder tot 6.812 hectare in 2022, wat neerkomt op ongeveer 7% van het totale wijngaardareaal. Het druivenras is het meest verspreid in Rheinhessen met 3.099 hectare en in de Pfalz met 2.544 hectare, maar het ras is ook aanwezig in de meeste andere teeltgebieden.

Groei en smaak

De variëteit wordt voornamelijk gevinifieerd als een droge rode wijn, soms ook halfdroog. Er zijn twee verschillende vinificatiestijlen. De eerste benadrukt de intense fruitsmaken zoals krieken, braam en vlierbes en wordt jong op de markt gebracht. In sommige gevallen kan het nieuwe wijnjaar al als primeur worden gekocht. Andere producenten laten de Dornfelder rijpen in grote of kleine houten vaten (barriques), waardoor de tannines en de structuur van de wijn worden benadrukt en de fruitaroma's worden afgezwakt. Dit zijn meestal volle, soepele en harmonieuze wijnen. Dornfelder is gemakkelijk te herkennen aan zijn diepdonkere kleur. Dornfelder mousserende wijnen of roséwijnen gemaakt van Dornfelder komen zelden voor.

De dieprode Dornfelder rode wijnen zijn ideaal voor het koude seizoen en passen goed bij stevig gebraad, wild of kaas. Fruitige versies van de laatste oogst zorgen ook voor maximaal drinkplezier, zelfs licht gekoeld in de zomer.

In één oogopslag

  • Nieuwe variëteit uit 1955 van de rassen Helfensteiner x Heroldrebe
  • Robuust, minder gevoelig ras met hoge opbrengsten
  • Tweede belangrijkste rode druivenras in Duitsland
  • Aroma: krieken, braam en vlierbes
  • Smaak: tanninerijk, vol, zacht, harmonieus

Welk land, behalve Duitsland, heeft nog steeds Dornfelder wijngaarden?

Dornfelder is niet echt belangrijk voor de wijnbouw buiten Duitsland. In 2018 zijn er slechts ongeveer 21 hectare Dornfelder wijnstokken in Zwitserland.

in een speklaag Lam

in een speklaag

  • 4 Stück Lammlachse à 150 g
  • 4 Scheiben Bacon
  • 0,1 Liter Wein
  • 0,3 Liter Gemüsebrühe
  • 1 kleine Schalotte
  • 20 Gramm Butter
  • 4 EL Olivenöl
  • je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

 

Kruid de lamszalm met peper en masseer 2 el olijfolie in het vlees. Hak de tijm, rozemarijn en salie fijn en kruid het vlees met de kruiden. Marineer een paar uur in de koelkast.

<p

 

<p>Wikkel het vlees in de plakjes bacon en schroei het aan alle kanten dicht in de resterende olijfolie. Bak nog ongeveer 4 minuten aan elke kant op een laag vuur (de kooktijd hangt af van de dikte van de lamslende - het is het beste om een drukproef te doen). Wikkel ze daarna in aluminiumfolie en laat ze rusten in de oven op 80 °C – zo blijven ze sappig en lichtroze van binnen.

 

Dit gaat goed samen met Bärlauch risotto.

  • Dornfelder (trocken)