Detail druivenrassen
Dornfelder
De nieuwe variëteit uit 1955, die aanvankelijk werd gebruikt om te mengen met lichtgekleurde rode wijnen als een "Deckrotwein", wordt al lang gewaardeerd als een Duitse klassieker op het gebied van rode wijn.
Feiten
-
6.812 ha
Wijngaard aangeplant in 2022
-
3.099 ha
Aanplant in Rheinhessen
-
2.544 ha
Aanplant in de Pfalz
Cultivatie en betekenis
De nieuwe variëteit uit 1955, die aanvankelijk werd gebruikt om te mengen met lichtgekleurde rode wijnen als een "Deckrotwein", wordt al lang gewaardeerd als een Duitse klassieker op het gebied van rode wijn. Van 124 hectare in 1979 groeide het wijngaardareaal beplant met Dornfelder tot 6.812 hectare in 2022, wat neerkomt op ongeveer 7% van het totale wijngaardareaal. Het druivenras is het meest verspreid in Rheinhessen met 3.099 hectare en in de Pfalz met 2.544 hectare, maar het ras is ook aanwezig in de meeste andere teeltgebieden.
Groei en smaak
De variëteit wordt voornamelijk gevinifieerd als een droge rode wijn, soms ook halfdroog. Er zijn twee verschillende vinificatiestijlen. De eerste benadrukt de intense fruitsmaken zoals krieken, braam en vlierbes en wordt jong op de markt gebracht. In sommige gevallen kan het nieuwe wijnjaar al als primeur worden gekocht. Andere producenten laten de Dornfelder rijpen in grote of kleine houten vaten (barriques), waardoor de tannines en de structuur van de wijn worden benadrukt en de fruitaroma's worden afgezwakt. Dit zijn meestal volle, soepele en harmonieuze wijnen. Dornfelder is gemakkelijk te herkennen aan zijn diepdonkere kleur. Dornfelder mousserende wijnen of roséwijnen gemaakt van Dornfelder komen zelden voor.
De dieprode Dornfelder rode wijnen zijn ideaal voor het koude seizoen en passen goed bij stevig gebraad, wild of kaas. Fruitige versies van de laatste oogst zorgen ook voor maximaal drinkplezier, zelfs licht gekoeld in de zomer.
In één oogopslag
- Nieuwe variëteit uit 1955 van de rassen Helfensteiner x Heroldrebe
- Robuust, minder gevoelig ras met hoge opbrengsten
- Tweede belangrijkste rode druivenras in Duitsland
- Aroma: krieken, braam en vlierbes
- Smaak: tanninerijk, vol, zacht, harmonieus
Welk land, behalve Duitsland, heeft nog steeds Dornfelder wijngaarden?
Dornfelder is niet echt belangrijk voor de wijnbouw buiten Duitsland. In 2018 zijn er slechts ongeveer 21 hectare Dornfelder wijnstokken in Zwitserland.
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
- 0,25 l melk
- 0,25 l room
- 100 g donkere chocolade (70-80%)
- 60 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 el poedersuiker
- 2-3 blaadjes munt
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
- Dornfelder (lieblich)