Detail druivenrassen

Regent

Regent

De schimmelresistente variëteit Regent is een nieuw ras dat in 1996 werd toegelaten en sindsdien een gestage opmars heeft gekend.

Feiten

  • 1.681 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

  • sinds 1996

    toegelaten

Kweek en belang

Een vroege rijpheid, een bovengemiddeld mostgewicht en een hoge weerstand tegen wintervorst betekenen dat Regent ook kan worden verbouwd in koelere rode wijngebieden. De schimmelresistente variëteit houdt echter niet van koude, winderige locaties - hier heeft het de neiging tot coulure. De resistentie tegen valse meeldauw, oïdium en botrytis is goed; veel chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen daarom achterwege gelaten worden. De bladeren zijn even goed bestand tegen druifluis als traditionele druivenvariëteiten, maar de wortels zijn gevoelig, dus moet de variëteit geënt worden.

Terwijl de eerste Regent-wijnstokken werden aangeplant in talrijke proefwijngaarden, is de nieuwe variëteit nu te vinden in bijna alle teeltgebieden. De statistieken van het ras tonen aan dat er grote interesse is onder wijnbouwers om het ras aan te planten. Alleen al van 1997 tot 1998 steeg de oppervlakte beplant met Regent wijnstokken van 70 naar 178 hectare. In 2002 bedroeg het areaal al 950 hectare en in 2006 werd het grootste areaal bereikt met iets minder dan 2.200 hectare. Vandaag (2022) bedraagt het nog steeds 1.618 hectare. Dit betekent dat ongeveer 1,6% van de Duitse wijngaarden beplant zijn met Regent. De belangrijkste teeltgebieden liggen in Rheinhessen, de Pfalz, Baden en Franken.

Vinificatie en aroma

Wijnen gemaakt van het druivenras Regent zijn nog maar enkele jaren op de markt, maar er is al een wijnstijl te herkennen. Het zijn meestal volledig droog gegiste, volle, bijna zuiderse wijnen met een tannineachtige smaak. De aroma's van kersen of rode bessen doen denken aan andere bekende rode wijnsoorten. Druiven van hoge kwaliteit rijpen ook in barriques. De wijnen zijn relatief vroeg op dronk en passen, afhankelijk van hun kwaliteit, bij een hartig hapjesschotel, bijvoorbeeld met salami en gerijpte bergkaas, maar ook bij intens smakende vleesgerechten met geconcentreerde sauzen, een lamsbout, een ossenstaartragout of een wildgerecht.

Geschiedenis

Soms slagen onderzoekers erin een veelbelovend druivenras te kweken. De variëteit Regent is een van de weinige succesvolle cultivars die een rooskleurige toekomst wordt voorspeld. In 1967 slaagde het Instituut voor Wijnstokveredeling op het Geilweilerhof bij Siebeldingen in de Südpfalz erin om (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin te kruisen. Het Franse ras, dat ongeveer 100 jaar oud is, draagt bij aan de resistentiecomponent. De eerste kruisingen moesten over een periode van jaren worden geselecteerd en de beste individuele variëteiten moesten worden vermeerderd. De eerste aanplantingen in de wijngaardproeven begonnen in 1985. In 1993 werd de bescherming van het ras toegekend, twee jaar later werd het opgenomen in de rassenlijst en het jaar daarop werd het toegelaten voor de productie van kwaliteitswijn.

In één oogopslag

  • Kruising van (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin uit 1967
  • Vroegrijp, bovengemiddeld mostgewicht
  • Hoge weerstand tegen wintervorst
  • Schimmelresistent ras

Tegen welke schimmelziekten is de Regent bestand?

De belangrijkste schimmelziekten waar Regent resistent tegen is, zijn de twee soorten meeldauw: Peronospora (valse meeldauw) en Oidium (echte meeldauw).