Werken in de wijngaard
Het is een lange weg van de wijnstok in de wijngaard naar een heerlijke wijn.
Feiten
-
> 300° Öchsle
kunnen de druiven hebben voor een Trockenbeerenauslese.
-
8,9 miljoen
hectoliter wijn geoogst in Duitsland in 2022.
In de lente wordt de wijnstok teruggesnoeid. Voor het ontluiken wordt hij gebogen en in vorm gebracht.
In zomer begint het snoeien van de bladeren van de wijnstok. Ongewenste scheuten worden verwijderd om de groei van de bestaande scheuten te versterken. Het loof wordt gesnoeid tussen mei en augustus. Tijdens het ontbladeren worden de bladeren verwijderd om de druiven meer vrijheid te geven. De verbeterde blootstelling aan licht en ventilatie zorgt voor een hogere kwaliteit.
Voor de eigenlijke oogst kan de wijnbouwer overrijpe en onrijpe druiven wegsnoeien. Door de oogsthoeveelheid te verminderen, worden de resterende druiven optimaal gevoed vanaf de wortel en ontwikkeld tot intens smakende wijnen. Het suikergehalte wordt gemeten in de nazomer. Het is een maat voor rijpheid en bepaalt wanneer een wijn wordt geoogst. Het wordt gemeten in graden Öchsle.
Oogst in de herfst: Hoe hoger de wijnkwaliteit, hoe belangrijker de vraag of de druiven met de hand of machinaal worden geoogst. Handwerk maakt een nauwkeurige selectie mogelijk. Dit is duur. Een oogstmachine bespaart tijd en geld. Wanneer een druif rijp is om te oogsten hangt af van het druivenras en de weersomstandigheden.
Als de natuur zijn werk heeft gedaan en de druiven zijn geoogst, is het de taak van de keldermeester om de kwaliteitsbevorderende ingrediënten van de wijngaard met zo min mogelijk verlies en schade over te brengen van de druif naar de wijn en ze te verfijnen tijdens het vinificatieproces.
Kan de wijnbouwer een van de meest tijdrovende taken in de wijngaard - snoeien - vereenvoudigen?
Snoeien kan gedeeltelijk of zelfs volledig achterwege gelaten worden - als de voorwaarden zoals de leeftijd van de wijngaard, de breedte van de rijen, de gewenste kwaliteit, enz. op elkaar afgestemd zijn. Dit wordt minimale of geen snoei genoemd, hoewel de meningen hierover nog steeds verdeeld zijn.