Biologische teelt

Het areaal biologische wijnbouw is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd. Ongeveer 9.300 hectare wijngaarden (2018) worden biologisch verbouwd, wat neerkomt op ongeveer 9% van het totale wijngaardareaal in Duitsland.

Feiten

  • 9 %

    van de totale oppervlakte

Het areaal in de biologische wijnbouw is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd. Ongeveer 9.300 hectare wijngaarden (2018) worden biologisch verbouwd. Biologische wijnbouw richt zich op het behoud van een evenwichtig ecosysteem in de wijngaard. Dit wordt bereikt zonder het gebruik van chemisch gesynthetiseerde stoffen: Dit begint met bemesting met humus, compost of andere organische voedingsstoffenleveranciers en gaat verder met gewasbescherming. Hier worden alleen pure zwavel en koper gebruikt tegen echte meeldauw en valse meeldauw. Daarnaast wordt geprobeerd de weerstand van de wijnstokken te verhogen met plantversterkende middelen. Onkruid in de wijngaard wordt uitsluitend mechanisch verwijderd, dus zonder chemische herbiciden. Om het bodemleven en de biodiversiteit in de wijngaarden zo actief mogelijk te houden, worden de wijngaarden beplant met een grote verscheidenheid aan planten tussen de rijen wijnstokken.

Wie voert er meer behandelingen uit met gewasbeschermingsmiddelen - biologische of conventionele wijnboeren?

De biologische wijnboer! Zijn producten hebben een preventieve werking en hechten zich alleen aan de druiven en bladeren in plaats van het systeem van de wijnstok binnen te dringen. Deze beschermlaag moet vaak vernieuwd worden door de invloeden van buitenaf.