Klimaat & weer

Hoogte, helling, oriëntatie, neerslag, temperatuur en zonneschijnduur van de wijngaarden beïnvloeden de groeiomstandigheden voor de wijnstokken.

Feiten

  • 1.300 h

    Zonneschijn

  • 15 °

    Gemiddelde temperatuur

  • 400-500 mm

    Neerslag

1.300 uren zonneschijn per jaar, een gemiddelde temperatuur van ten minste 15° Celsius tijdens de bloeiperiode, 18° Celsius tijdens de vegetatieperiode en jaarlijkse neerslag van ten minste 400 tot 500 mm - dit zijn ideale omstandigheden voor de wijnstokken.

Klimaatverandering

Wijnproducenten hebben keer op keer te kampen met extreme weersomstandigheden. In 2010 beïnvloedde de koude, regenachtige zomer de druiven in hun rijpingsfase, met op veel plaatsen extreem hoge zuurtegraden in de most. In sommige gevallen was deze ontwikkeling zo extreem dat conventionele wijnbereidingsmethoden, zoals het simpelweg verlagen van het zuurgehalte, geen effect hadden.

Sommige wijnproducenten werden in 2018 met heel andere problemen geconfronteerd. Zo begon de druivenoogst in sommige gevallen twee weken eerder dan het langetermijngemiddelde en viel er in veel wijngebieden slechts een fractie van de gebruikelijke hoeveelheid regen. Toch zullen velen zich 2018 nog lang herinneren vanwege de hoge opbrengsten. Ondanks dit goede jaar zal het gebrek aan neerslag op de lange termijn een echte last zijn, zelfs voor de meest hardnekkige wijnstokken. Met hun traditioneel laat rijpende druivenrassen zijn de Duitse producenten echter nog steeds goed gepositioneerd voor de nabije toekomst.

Vorstgevaar

Warme temperaturen in de lente leiden steeds vaker tot vroege knopzetting van wijnstokken. Nachtvorst kan dan gevaarlijk worden voor de jonge scheuten. Vanaf -1°C kan het kritiek worden voor de wijnstok. De wijnboeren proberen de vorst uit de rijen wijnstokken te verdrijven met kleine windturbines, verwarmingslampen, vorstkaarsen of zelfs helikopters:

  • Kleine stationaire windturbines, ongeveer 20 meter hoog, wervelen de lucht zodat warmere en koudere lagen zich vermengen en grondvorst wordt voorkomen. De investeringskosten zijn echter hoog: een windturbine van ongeveer 30.000 euro kan ongeveer vijf hectare wijngaard tegen vorst beschermen
  • Hetzelfde effect over grotere gebieden kan worden bereikt met het kostbare gebruik van helikopters. Deze mogen echter vaak pas vanaf het begin van de zomer vliegen.
  • Zogenaamde vorstkaarsen kunnen helpen in kleinere wijngaarden: Dit zijn fakkels op paraffine die een zuigkracht creëren in de wijngaard om de lucht te laten circuleren. Er moeten echter honderden van zulke kaarsen per hectare worden geplaatst om het gewenste effect te bereiken.
  • Fruittelers proberen hun kersen-, appel- en perenbomen vaak te beschermen met ventilatorkachels of zogenaamde vorstbevloeiing.
  • Valeriaanpreparaten worden in de biologisch-dynamische teelt gebruikt als bescherming tegen vorst. Hoewel het wetenschappelijk nog grotendeels onduidelijk is waarom en hoe valeriaan de omgevingstemperatuur tot 2°C verhoogt, hebben wijnproducenten er al goede ervaringen mee. Het product kan ook een beperkt effect hebben op vorstschade die al is opgetreden.

Wat is de warmste wijnstad in Duitsland?

Deze titel draagt Freiburg im Breisgau met een jaarlijks gemiddelde van ongeveer 10,5°C, gevolgd door Oppenheim in Rheinhessen.