Geschiedenis

De wijnstok is een van de oudste planten ter wereld. De Romeinen brachten hem meer dan 2000 jaar geleden naar de Rijn en de Moezel.

Feiten

  • 2.000

    Jaren wijnbouw

  • 66

    Hoogtepunten van de wijncultuur

  • 100 miljoen

    Jaren dat de wilde druivenstok al bestaat

Meer dan 100.000.000 jaar geleden waren er al verschillende soorten wilde druivenstokken. In de Duitse wijngebieden begon de geschiedenis van de wijnbouw met de Romeinen, zo'n 2000 jaar geleden. De Romeinen vonden het misschien te omslachtig om de wijn in zware amfora's over de Alpen te vervoeren. Dus brachten ze de wijnstokken gewoon mee uit hun thuisland naar het noorden. Deze „noordelijke“ wijnen waren al frisser en gevarieerder van smaak dan hun zuidelijke voorgangers.

Karel de Grote reguleerde in de 8e eeuw ook delen van de wijnbouw in het "Capitulare de villis". Om hygiënische redenen mochten druiven niet met de voeten worden getreden en moest de worden opgeslagen in vaten in plaats van in lapzakken. Vooral de kloosters waren centra van wijncultuur. In deze tijd was wijn de favoriete drank van de mensen en diende als vervanging voor het vaak vervuilde drinkwater. Pas rond 1500 gingen de wijngaarden achteruit door de veranderde klimatologische omstandigheden, de verbeterde bierproductie en de toename van de wijnimport. De dominantie van de wijnbouw door de kerk werd afgeschaft in de gebieden op de linkeroever van de Rijn in de loop van de veroveringen van Napoleon.

In de 19e eeuw bracht de druifluisziekte de wijnbouw vrijwel tot stilstand. Rassen die typisch waren voor de regio verdwenen. Pas met de zogenaamde geënte wijnstokken werd rond de eeuwwisseling een nieuw begin gemaakt. Hier werden inheemse druivenrassen geënt op een resistente Amerikaanse onderstam. Deze methode van het enten van wijnstokken is nu wettelijk verplicht. De vooruitgang in de druiventeelt heeft geresulteerd in een geselecteerde reeks standaardvariëteiten die vandaag de dag kenmerkend zijn voor de Duitse wijnbouw.

Verschillende musea illustreren de geschiedenis van de wijnbouw in de Duitse wijnbouwgebieden, bijvoorbeeld het Wijnmuseum in Speyer, het Moezelwijnmuseum in Bernkastel-Kues of het Duitse Wijnbouwmuseum in Oppenheim. Daarnaast getuigen 66 hoogtepunten van de wijncultuur van de traditie en ontwikkeling van de wijnbouw in Duitsland.

Ampelografie betekent druivenrassenkunde. Uit welke Griekse woorden bestaat dit?

Het eerste deel van het woord - ampelos - beschrijft de wijnstok, terwijl het tweede deel - gráphein - is afgeleid van het Griekse werkwoord voor "schrijven".