Duurzaamheid in de wijnbouw

Bedrijven die duurzaam werken houden in gelijke mate rekening met ecologie, economie en sociale kwesties. Elke stap in het proces, van snoeien tot verzenden, moet duurzaam zijn.

Feiten

Bedrijven die duurzaam ondernemen houden in gelijke mate rekening met ecologie, economie en sociale kwesties. Elke stap in het proces, van snoeien tot verzenden van de wijn, moet duurzaam zijn. In de wijngaard betekent dit dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest alleen worden gebruikt als dat nodig is en dat er rekening wordt gehouden met milieubeschermingscriteria. Bij de productie van gebottelde wijn worden dunwandige flessen en schroefdoppen gebruikt, omdat deze zuiniger zijn in productie en transport. Sociale aspecten hebben een impact, bijvoorbeeld door een eerlijk loon voor werknemers en bijscholingsprogramma's. Het bedrijf probeert op alle gebieden zo zuinig mogelijk om te gaan met hulpbronnen. Het verschil tussen puur biologische teelt en een duurzame wijnindustrie is dat alleen milieurelevante aspecten zijn opgenomen in de teeltrichtlijnen voor biologische certificering, maar dat er geen rekening wordt gehouden met sociale en economische aspecten.

In welke glaskleur kan het grootste deel van het gerecycleerd glas worden verwerkt?

Gemiddeld wordt iets meer dan 60% van het gerecycleerd glas verwerkt in groen glas, met uitschieters naar 90%. De reden voor deze hoge percentages is de goede tolerantie van groen glas voor afwijkende kleuren.