Orange wijn

Orange wijn dankt zijn naam aan hun oranje tot amberkleur. De oranje kleur wordt geproduceerd tijdens de gisting van de pulp met weken - tot maandenlang schilcontact. Er is dan contact met de tanninerijke druivenschillen en -pitten.

Feiten

Orange wijn dankt zijn naam aan hun oranje tot amberkleur. De oranje kleur wordt geproduceerd tijdens de gisting van de pulp met weken - tot maandenlang schilcontact.  Er is dan contact met de tanninerijke druivenschillen en -pitten. Hierdoor worden er meer tannines en kleurstoffen geëxtraheerd dan gewoonlijk het geval is bij witte wijnen. De wijnen worden opgeslagen tot ze volledig uitgegist en microbiologisch stabiel zijn. Daarna worden ze onbehandeld en ongefilterd gebotteld. Orange wijnen zijn complexe en volle wijnen met een tanninerijke textuur. Het typische zuivere fruit dat typisch is voor witte wijnen is nauwelijks aanwezig. In plaats daarvan overheersen aardse, kruidige en oxidatieve toetsen, die soms doen denken aan natuurlijk troebel appelsap of cacaopoeder. De Orange wijn beweging gaat terug tot de oude kunst van het rijpen van wijn in ondergrondse amforen van klei. Het gaat terug tot de oudheid in Georgië, waar het tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Aan het eind van de jaren negentig werd het herontdekt in West-Europa en verspreidde het zich via Italië over de hele wijnwereld.

Hoe heten de handgemaakte amforen van klei die al duizenden jaren worden gebruikt?

Ze heten Qvevri en kunnen meestal tot 2.000 liter bevatten. De wijnen worden in de grond begraven totdat ze worden geopend, waardoor ze op natuurlijke wijze worden gekoeld en beschermd tegen oxidatie. De klei met fijne poriën laat de wijnen zacht en langzaam rijpen.