Federweißer
Met je oor tegen het glas klinkt Federweißer als het geluid van de zee. Als het druivenplukseizoen weer begint, is hij verkrijgbaar als Rauscher, Sauser, Bitzler of Brauser.
Feiten
-
5 Volumenprozent
Alkoholgehalt
-
etwa 2 Mio Liter
werden jährlich in Rheinland-Pfalz verkauft
De naam is te danken aan de gisten die als kleine veertjes in het glas dansen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de lichte tinteling van de jonge wijn.
Wanneer de biologisch actieve gisten tijdens de gisting de natuurlijke suiker in het vers geperste druivensap omzetten in alcohol, wordt er ook koolzuurgas geproduceerd, dat langzaam ontsnapt. De fles moet daarom altijd rechtop worden vervoerd. Proef eerst een beetje van de lentewijn. Als de smaak goed is, zet hem dan in de koelkast, want kou stopt het gistingsproces en verlengt het plezier.
Als het nog steeds te zoet smaakt, moet je het op kamertemperatuur bewaren. Na 6-8 uur moet je het opnieuw proeven en als het de optimale zoetheid heeft bereikt, moet je het koelen.
In principe moet lentewijn gedronken worden halverwege van druivensap naar wijn, wanneer de zoetheid, alcohol en fruitzuren goed in balans zijn. Op dat moment heeft hij een alcoholpercentage van ongeveer 5% per volume.
Hoeveel Federweißer wordt er jaarlijks verkocht?
Alleen al in Rijnland-Palts wordt jaarlijks ongeveer twee miljoen liter Federweißer verkocht.
Rassen
Meer receptideeën
Tip uit de Zweedse keuken Geglaceerd wild met zwarte bessen, schorseneren en peterseliepuree in rode wijnsaus
Duitse wijnen en de Scandinavische keuken - een geslaagde combinatie, zelfs met wildgerechten. Een 2-3 jaar oude Pinot Noir is een zeer goede begeleider.
- 600 g wild
- 100 g bevroren zwarte bessen
- 1 el honing
- 1 el geraspte gember
- 1-2 el rode wijnazijn
- 100 ml rode wijn
- 1 snufje kardemon
- 1 el vanillesuiker
- 8 schorseneren
- 1 el boter
- 1 el honing
- 50 gr hazelnoten, gehakt en geroosterd
- Een beetje zout
- 600 g aardappelen
- 300 g peterseliewortel
- 100 ml room
- 100 ml melk
- 2 el boter
- Telkens een snuifje zout, suiker en muskaatnoor
- 300 ml vleesbouillon
- 2 sjalotten, fijn gehakt
- 100 g zwarte bessen
- Een beetje tijm en laurier
- 300 ml rode wijnazijn
- . .
Stap 1 Kook de rode bessen, honing, gember, kardemom, rode wijn en rode wijnazijn 5-8 minuten in een steelpan. Voeg dan de vanillesuiker toe en mix alles samen in een blender, zeef het en verpak het in een luchtdichte verpakking.
Stap 2 Snijd het vlees (bewaar het overgebleven vlees voor de saus), kruid het goed en bak het in olie en boter. Smeer een kleine hoeveelheid van het bessenglazuur op het vlees en plaats het vlees dan in de oven op 120 ° C, tot de interne temperatuur 54-56 ° C heeft bereikt. Laat het vlees vervolgens rusten
Stap 3 Bestrijk het vlees voor het snijden met wat meer glazuur en bak het licht in een droge pan tot het glazuur kleverig wordt. Snijd dan in plakken en serveer.
Stap 4 Schil de schorseneren en kook ze beetgaar in gezouten water, zeef ze en laat ze afkoelen. Bak voor het serveren de schorseneren licht in boter, voeg de hazelnoten en honing toe, karameliseer, breng op smaak en serveer.
Stap 5 Kook de aardappelen en peterselie samen in gezouten water tot ze zacht zijn. Kook de melk, room en boter. Pureer de aardappelen en voeg toe aan het roommengsel, breng op smaak en meng goed.
Stap 6 Doe voor de saus de restjes vlees, sjalotten, kruiden en zwarte bessen in een pan. Voeg de wijn en azijn toe en laat de saus tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon toe en laat de saus weer tot 1/3 inkoken, verfijn met boter en zeef.
- Spätburgunder (trocken)
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)
de klassieker met Federweißer Uientaart
de klassieker met Federweißer
- 500 gr meel
- 100 gr boter
- 1/8 l melk
- 30 gr gist
- 8 el olijfolie
- Een beetje zout, kummel
- 8 grote uien
- 100 gr spekblokjes
- 250 ml zure room
- 4 eieren
Roer de ingrediënten voor het gistdeeg door elkaar en laat ongeveer 30 minuten rusten op een warme plek.
Voor het beslag, pel de uien en snijd ze in grove blokjes, bak ze in de boter tot ze doorschijnend zijn en laat ze afkoelen. Bak de spekblokjes kort uit en meng ze met de zure room, eieren, kruiden en uien in een kom.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het deeg uit en leg het op een beboterde bakplaat (laat een randje deeg over). Verdeel de topping er gelijkmatig over en bak op het onderste niveau in ca. 25 minuten goudgeel.
- Federweißer (brut nature)
- Riesling (süß & edelsüß)
met de kruiden van groene saus uit Frankfurt Quiche met kruiden
met de kruiden van groene saus uit Frankfurt
- 200 gr meel
- 100 gr boter
- Telkens een bosje peterselie, waterkers, kervel, salie, zuring, bieslook, pimpernel (kruiden voor de groene saus uit Frankfurt)
- 100 - 125 gr Zwarte Woudham
- 7 eieren
- 125 ml room
- 100 gr verse kaas
- 1 el citroensap
- Naar smaak Zout & peper
Kneed de bloem en boter met 4 eetlepels water en een theelepel zout tot een soepel deeg. Bekleed er een vorm mee en laat 30 minuten afkoelen.
Kook 4 eieren hard. Was, laat uitlekken en hak de kruiden voor de groene saus uit Frankfurt fijn. Snijd de ham in flinterdunne plakjes en verdeel over de deegbodem. Hak de hardgekookte eieren in kleine
en verdeel over de bovenkant. Meng de 3 eieren, room en verse kaas en breng op smaak met 1 eetlepel citroensap, zout en peper. Verdeel het mengsel over de deegbodem.
Bak ongeveer 30 minuten op 180 °C (gasstand 4) op de middelste hoogte van de oven.
- Riesling (trocken)