Punch (Bowle)

Een punch is een verfrissende drank gemaakt van wijn en mousserende wijn met fruit of kruiden.

Feiten

  • 3-5

    Ingrediënten

  • 18e

    Eeuw

  • 1950

    jaren

Bereiding

Met deze fruitige mixdrank kan eigenlijk niets misgaan, mits je een paar simpele basisregels volgt:

  • Hoe minder ingrediënten, hoe makkelijker de punch te maken is.  
  • Een punch is zo goed als de wijn en de mousserende wijn die je ervoor gebruikt. Duitse Qualitätsweine, lichtere Kabinett-wijnen en fruitige Winzersekten zijn ideaal.
  • Gebruik alleen vers en goed gerijpt fruit
  • Schil en snij het fruit voorzichtig, plet het niet.
  • Besprenkel het fruit met een beetje suiker of marineer het met druivenlikeur om de smaak vrij te maken. Als je liever een zoete punch hebt, gebruik dan zoete wijn.
  • Toevoeging van Sekt en parelend mineraalwater - goed gekoeld - vlak voor het serveren, zodat de punch zo lang mogelijk sprankelt.
  • De juiste punch temperatuur ligt rond de 5-8°C, wat iets lager is dan de normale serveertemperatuur voor wijn.

Voeg geen ijsblokjes direct aan de punch toe, want dan wordt hij waterig. Je kunt de punchkom (bowle) het beste in een grotere bak plaatsen die gevuld is met ijsblokjes.

Wanneer de punch bijna op is, niet aanlengen. Als alles op is, serveer dan liever nog een goede wijn.

Geschiedenis

De drank van wijn en fruit ontleent zijn naam aan het Engelse woord bowl. Britse koloniale officieren zouden de „uitvinders“ van de mengspecialiteit zijn geweest: Om energie op te doen en verveling tegen te gaan, lieten ze hun bedienden in India een drankje brouwen van ten minste vijf ingrediënten, dat ze vervolgens lieten serveren in een grote bowl.

Bowls begonnen hun triomfantelijke opmars naar Europa met de Britten in de 18e eeuw: aanvankelijk was het voorbehouden aan de aristocratie, maar al snel werd het ook een tijdverdrijf in kringen van de middenklasse. In de vorige eeuw was punch de lievelingsdrank van de high society, in de jaren 1950 groeide het uit tot de feesthit - en nu vindt het steeds meer vrienden als een verkwikkend en fris, fruitig drankje.

Waar komt de naam "bowle" (punch) vandaan?

Een grote, vaak licht bolvormige kom is geschikt om deze populaire mixdrank in te serveren.

Meer receptideeën

Eindelijk weer asperges Rucola met groene asperges en kalkoenborstfilet

Een lichte, jonge Rivaner gaat goed samen met groene asperges.

  • 400g Grüner Spargel
  • 100g Rucola
  • 400g Putenbrustfilets
  • 200g Kirschtomaten
  • 4 Eier
  • 1 EL Basilikum-Pesto
  • 1TL Butter
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 EL Weißwein-Essig
  • etwas Salz, Pfeffer

Schil het onderste derde deel van de asperges en snijd de uiteinden eraf. Snijd de asperges doormidden en kook ze in kokend water met zout en 1 theelepel boter gedurende ongeveer 7 minuten. Zet het aspergewater opzij.

 

Kook de eieren tot ze bijna stevig zijn (de dooiers moeten nog een beetje zacht zijn), pel ze en snijd ze in vieren. Snijd de kalkoenborstfilet in reepjes.

 

Bak de pijnboompitten kort zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag. Voeg dan direct een beetje vet toe aan de pan en bak de kalkoenfiletreepjes. Houd ze vervolgens warm.

 

Meng de pesto met de witte wijnazijn, 5 el van het aspergewater, de olijfolie en zout en peper in een slakom tot een dressing.

 

Was de rucola en voeg toe aan de dressing. Halveer de cherrytomaatjes en voeg toe aan de kom. Meng de asperges en kalkoen erdoor. Garneer tot slot met de kwart eieren en pijnboompitten.</p

 

<p>Dit is lekker met vers gebakken ciabatta brood.

 

Wijnadvies:

 

Een lichte Rivaner van de laatste oogst, fris als de lente, met delicate smaken.

  • Müller-Thurgau (brut)

met wilde paddestoelen Aardappelsoep

met wilde paddestoelen

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Schoon de wortelgroenten, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.


Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de champignons schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en giet bij het serveren over de soep.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

met honing en tijm Toren van geitenkaas

met honing en tijm

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

 

Bak de plakjes bacon zonder vet in een koekenpan met antiaanbaklaag knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Laat het uitgesmolten vet in de pan.

 

Was de appel, ontpit hem met een klokhuis en snijd hem vervolgens in vier, ongeveer 1 cm dikke plakken. Bak de appelschijfjes langzaam in het achtergebleven spekvet tot ze net gaar zijn, controleer de gaarheid met de punt van een mes. Leg de appelschijfjes in een licht ingevette ovenschaal, bestrooi met tijm en leg op elk schijfje een krokant gebakken spekplakje.

 

Verdel de geitenkaas in 4 partjes en leg op elk appelpartje een partje, bestrooi nogmaals met tijm en besprenkel met 1 theelepel honing.

 

Bak onder de grill tot de kaas lichtbruin is.

 

Serveer de geitenkaas- en appeltaartjes op een blaadje sla of, als je dat liever hebt, op een bedje van sla (voeg een dressing met honingsmaak toe)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

naar zoete selecties Appeldonuts met vanillesaus

naar zoete selecties

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Snijd de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in vingerdikke, gelijkmatige plakjes. Besprenkel met rum en suiker. Laat trekken.

 

Roer het beslag los, het moet vrij dik zijn. Draai de appelringen erin en bak ze drijvend in heet vet goudbruin.

<p

 

<Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm met kaneel en suiker.</p>

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)