Punch (Bowle)

Een punch is een verfrissende drank gemaakt van wijn en mousserende wijn met fruit of kruiden.

Feiten

  • 3-5

    Ingrediënten

  • 18e

    Eeuw

  • 1950

    jaren

Bereiding

Met deze fruitige mixdrank kan eigenlijk niets misgaan, mits je een paar simpele basisregels volgt:

  • Hoe minder ingrediënten, hoe makkelijker de punch te maken is.  
  • Een punch is zo goed als de wijn en de mousserende wijn die je ervoor gebruikt. Duitse Qualitätsweine, lichtere Kabinett-wijnen en fruitige Winzersekten zijn ideaal.
  • Gebruik alleen vers en goed gerijpt fruit
  • Schil en snij het fruit voorzichtig, plet het niet.
  • Besprenkel het fruit met een beetje suiker of marineer het met druivenlikeur om de smaak vrij te maken. Als je liever een zoete punch hebt, gebruik dan zoete wijn.
  • Toevoeging van Sekt en parelend mineraalwater - goed gekoeld - vlak voor het serveren, zodat de punch zo lang mogelijk sprankelt.
  • De juiste punch temperatuur ligt rond de 5-8°C, wat iets lager is dan de normale serveertemperatuur voor wijn.

Voeg geen ijsblokjes direct aan de punch toe, want dan wordt hij waterig. Je kunt de punchkom (bowle) het beste in een grotere bak plaatsen die gevuld is met ijsblokjes.

Wanneer de punch bijna op is, niet aanlengen. Als alles op is, serveer dan liever nog een goede wijn.

Geschiedenis

De drank van wijn en fruit ontleent zijn naam aan het Engelse woord bowl. Britse koloniale officieren zouden de „uitvinders“ van de mengspecialiteit zijn geweest: Om energie op te doen en verveling tegen te gaan, lieten ze hun bedienden in India een drankje brouwen van ten minste vijf ingrediënten, dat ze vervolgens lieten serveren in een grote bowl.

Bowls begonnen hun triomfantelijke opmars naar Europa met de Britten in de 18e eeuw: aanvankelijk was het voorbehouden aan de aristocratie, maar al snel werd het ook een tijdverdrijf in kringen van de middenklasse. In de vorige eeuw was punch de lievelingsdrank van de high society, in de jaren 1950 groeide het uit tot de feesthit - en nu vindt het steeds meer vrienden als een verkwikkend en fris, fruitig drankje.

Waar komt de naam "bowle" (punch) vandaan?

Een grote, vaak licht bolvormige kom is geschikt om deze populaire mixdrank in te serveren.

Meer receptideeën

met pompoen en witte wijnsaus Pasta met pompoen en witte wijnsaus

met pompoen en witte wijnsaus

  • 750 gr pompoen (butternut)
  • 3 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 beker crème fraîche
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 25 gr parmezaan of een andere harde kaas
  • 400 gr spaghetti of andere pasta
  • Naar smaak zout, peper, suiker
  • 4 er pompoenpitten, evt. gehakt
  • Naar smaak muskaatnoot, tijm

Fruit de knoflook en uien tot ze glazig zijn. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe, breng op smaak met peper en suiker. Als de blokjes nog stevig zijn, giet je de witte wijn en groentebouillon erbij. Laat verder sudderen tot de pompoen beetgaar is.

 

Kook intussen de pasta en laat uitlekken.

 

Voeg de tijm, nootmuskaat, zout en crème fraîche toe aan pompoen, breng aan de kook en laat indikken. Roer de parmezaan erdoor en breng op smaak. Je kunt ook wat pompoenblokjes fijnstampen om de saus romiger te maken.

 

Dresseer de pasta op borden en giet de pompoensaus erover.

Bestrooi met pompoenpitten.

  • Scheurebe (trocken)

Heerlijke muffins voor het koude seizoen Glühwein en speculaasmuffins

Heerlijke muffins voor het koude seizoen

  • 120 gr speculaas
  • 250 gr meel
  • 250 gr boter
  • 4 eieren
  • 125 gr suiker
  • 0,13 l glühwein
  • 1 el cacao
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • Een snuifje kruidnagelpoeder
  • 1/2 vanillepeul
  • 2 el rum

Verkruimel de speculaas. Doe hiervoor de speculaasjes in een diepvrieszakje en rol erover met een deegroller of klop het zakje tegen een stevig oppervlak.

 

Giet het bakpoeder en de bloem door een zeef en meng met de speculaaskruimels en cacao.

 

Klop in een tweede kom de boter en suiker luchtig en roer de eieren erdoor. Voeg de vanille (merg van een 1/2 vanillepeul), kaneel, kruidnagel, glühwein en rum toe en roer het koekjes- en bloemmengsel erdoor.

 

Bekleed een muffinblik met muffinpapier en vul het voor tweederde met het mengsel.

 

Bak de glühwein en speculaasmuffins ongeveer 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.

  • Gewürztraminer (süß & edelsüß)

van mild tot pittig Rode Thaise curry

van mild tot pittig

  • 1 el rode currypasta
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr sluimererwten
  • 100 gr prinsessenbonen
  • 2 bosui
  • 2 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 stengel citroengras
  • 30 gr cashewnoten
  • 100 ml kippenbouillon
  • 4 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 240 gr basmati- of jasmijnrijst
  • 300 gr kipfilet (optioneel)

Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.

 

Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.

 

Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

met appels en noten Flammkuchen

met appels en noten

  • 250 gr tarwe- of speltmeel
  • 150 gr crème fraîche
  • 150 gr stevige verse kaas
  • 2 zure appelen
  • 1 - 2 uien
  • 30 gr walnoten of hazelnoten
  • 15 gr gist
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • Naar smaak zout & peper
  • 200 ml warm water

Zeef voor het gistdeeg de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens het voordeeg met de deeghaak van een handmixer en werk er geleidelijk het warme water, de olie en een theelepel zout door. Laat het gekneedde deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een half uur, op een warme plaats).

 

Snijd de uien in partjes. Hak de noten grof. Ontpit de appelen, snijd ze in plakjes (hoe dikker de appelschijfjes, hoe sappiger de tarte flambée) en bestrooi ze met de suiker.

 

Verdeel na het rusten het deeg en rol elke helft uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte)

 

Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg en leg er de appelschijfjes en de partjes ui op. Verdeel de verse kaas erover en bestrooi met de noten. Kruid met een beetje zout en peper.

 

Bak 12-15 minuten op het laagste rooster en bestrooi voor het serveren met de verse tijm.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)
  • Riesling (lieblich)