Winzersekt
Of het nu oudejaarsavond of nieuwjaarsdag is, een feestje of een brunch: als de vreugde borrelt, is een sprankelende bekroning niet weg te denken.
Feiten
-
8 - 10°
Drinktemperatuur
-
3,5
Minimale druk (bar)
-
9 maanden
Flesfermentatie
-
0-3g
Gehalte aan restsuiker = "brut nature".
Duitsers zijn wereldkampioenen als het gaat om de consumptie van mousserende wijn, en daarom hebben de Winzersekte van wijnboeren een vaste plaats veroverd op de lijsten van veel wijnhuizen.
Productie
Bij de productie van Sekt wordt de wijn een tweede keer vergist door suiker en gist toe te voegen. In het geval van Winzersekt gebeurt dit door de traditionele gisting op fles.
Winzersekt rust en rijpt minstens negen maanden, soms jaren, op zijn gist in een donkere en koele kelder. De flessen worden dan ondersteboven in zogenaamde "Rüttelpulte" geplaatst, vier weken lang dagelijks gedraaid en tegelijkertijd in een steeds steilere hoek rechtop gezet. Na dit tijdrovende proces heeft de gist zich verzameld in de flessenhals. De flessenhalzen worden dan ondergedompeld in een koud bad zodat de gist bevriest. Wanneer de flessen worden geopend, zorgt de druk ervoor dat de gistprop wordt uitgeworpen, wat in vakjargon „degorgeren“ wordt genoemd.
Sekts moet koud worden geserveerd. 6 – 8 graden Celsius is ideaal voor witte en rosé Sekt, voor rode Sekt mag het 2 – 3 graden Celsius meer zijn. Je kunt de fles het beste ongeveer twee uur voor het openen in de koelkast zetten.
Ruwweg één procent van de druivenoogst wordt verwerkt tot Winzersekt. Sekt is mousserende wijn waarvan het koolzuur ontstaat tijdens de gisting en een inwendige druk genereert van ten minste 3,5 bar.
Smaakgradaties
- brut natuur: 0-3 g/l
- extra brut: 0-6 g/l
- brut: 0-12 g/l
- extra trocken: 12-17 g/l
- trocken: 17-32 g/l
- halbtrocken: 32-50 g/l
- mild: meer dan 50 g/l
Er is meer dan alleen Sekt:
Schaumwein (schuimwijn) is de algemene term voor mousserende, d.w.z. schuimende wijnen met perlage, met een minimale druk van 3 bar.
Sekt is mousserende wijn waarvan het koolzuur tijdens de gisting wordt geproduceerd en een inwendige druk van ten minste 3,5 bar genereert.
Perlwein (parelwijn) heeft minder druk, het koolzuur mag ook worden toegevoegd. Goede parelwijnen zijn fris, licht, zomers en fruitig en relatief goedkoop, omdat er geen accijns zoals op mousserende wijn hoeft te worden betaald.
Secco is de moderne naam voor trendy parelwijn.
Crémant kunnen Duitse Sekte worden genoemd die voldoen aan bepaalde specificaties voor druivenrassen, oogst en gisting.
Een 22 pagina's tellende brochure over Sekt in het Duits en Engels geeft informatie over wat Duitse Sekt kenmerkt, handige serveertips en een kort overzicht van de geschiedenis: deze is verkrijgbaar in de onlineshop van DWI - net als vele handige wijnaccessoires, zoals de wijnflesstopper voor schuimwijn.
Welke wijnregio bracht als eerste Winzersekt op de markt?
Rheinhessen lanceerde meer dan 25 jaar geleden de eerste Winzersekt in Duitsland.
Rassen
Meer receptideeën
met appels en noten Flammkuchen
met appels en noten
- 250 gr tarwe- of speltmeel
- 150 gr crème fraîche
- 150 gr stevige verse kaas
- 2 zure appelen
- 1 - 2 uien
- 30 gr walnoten of hazelnoten
- 15 gr gist
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- Naar smaak zout & peper
- 200 ml warm water
Zeef voor het gistdeeg de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens het voordeeg met de deeghaak van een handmixer en werk er geleidelijk het warme water, de olie en een theelepel zout door. Laat het gekneedde deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een half uur, op een warme plaats).
Snijd de uien in partjes. Hak de noten grof. Ontpit de appelen, snijd ze in plakjes (hoe dikker de appelschijfjes, hoe sappiger de tarte flambée) en bestrooi ze met de suiker.
Verdeel na het rusten het deeg en rol elke helft uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte)
Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg en leg er de appelschijfjes en de partjes ui op. Verdeel de verse kaas erover en bestrooi met de noten. Kruid met een beetje zout en peper.
Bak 12-15 minuten op het laagste rooster en bestrooi voor het serveren met de verse tijm.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
- 0,25 l melk
- 0,25 l room
- 100 g donkere chocolade (70-80%)
- 60 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 el poedersuiker
- 2-3 blaadjes munt
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
- Dornfelder (lieblich)
met pompoen en witte wijnsaus Pasta met pompoen en witte wijnsaus
met pompoen en witte wijnsaus
- 750 gr pompoen (butternut)
- 3 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 beker crème fraîche
- 250 ml droge witte wijn
- 500 ml groentebouillon
- 25 gr parmezaan of een andere harde kaas
- 400 gr spaghetti of andere pasta
- Naar smaak zout, peper, suiker
- 4 er pompoenpitten, evt. gehakt
- Naar smaak muskaatnoot, tijm
Fruit de knoflook en uien tot ze glazig zijn. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe, breng op smaak met peper en suiker. Als de blokjes nog stevig zijn, giet je de witte wijn en groentebouillon erbij. Laat verder sudderen tot de pompoen beetgaar is.
Kook intussen de pasta en laat uitlekken.
Voeg de tijm, nootmuskaat, zout en crème fraîche toe aan pompoen, breng aan de kook en laat indikken. Roer de parmezaan erdoor en breng op smaak. Je kunt ook wat pompoenblokjes fijnstampen om de saus romiger te maken.
Dresseer de pasta op borden en giet de pompoensaus erover.
Bestrooi met pompoenpitten.
- Scheurebe (trocken)
met kruidenkorst Geroosterde kalkoen
met kruidenkorst
- 600 gr kalkoenborst (in 1 stuk)
- 0,25 l witte wijn
- 0,25 l groentebouillon
- 4 hele tomaten
- 4 schijven toastbrood
- 2 eieren
- 2 uien
- 75 gr gemalen Emmentaler
- 1 stengel prei
- 1 bussel bieslook
- 1 el olijfolie
- Naar smaak peper & zout
Was het vlees, dep het droog en snijd in de lengte een diepe holte. Verkruimel de toast. Was en hak de kruiden, pel de uien en snijd ze in blokjes.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Doe het brood, de kruiden, uien, kaas en eieren in een kom, meng goed en breng op smaak. Stop 2/3 van dit mengsel in de kalkoenborst. Prik de opening vast met houten satéprikkers en bind kruislings vast met keukentouw. Leg het gebraad in een braadslede en bestrijk het met olie.
Rooster ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Schenk geleidelijk de witte wijn en de groentebouillon erbij.
Maak de groenten schoon en was ze. Snijd de prei in stukjes en voeg na 30 minuten toe aan de braadslede, samen met de hele tomaten.
Bijna 20 minuten voor het einde van de kooktijd verdeel je het resterende derde deel van het kruidenmengsel over het gebraad en laat je het verder garen.
Schik op borden met de groenten en serveer. Serveer met rijst.
- Grauburgunder (trocken)
- Chardonnay (trocken)