Rosé

Rosé im Glas

Dankzij hun lichtheid en frisheid zijn Duitse rosés niet alleen populair in de zomer; roséwijnen zijn het hele jaar door geschikt als maaltijdbegeleider.

Feiten

  • 12 %

    het aandeel roséwijn dat in Duitsland wordt verkocht

  • 9 - 13 °

    Ideale drinktemperatuur

  • 2020

    het DWI presenteerde onderscheiden roséwijnen op ProWein

Vervaardiging

Voor het maken van rosé worden de rode druiven eerst licht gekneusd. Deze zogenaamde Maische laat men vervolgens een tijdje rusten om de kleurpigmenten de tijd te geven om van de schil van de druif over te gaan in het sap. Zodra het druivensap de gewenste kleurintensiteit heeft bereikt, wordt de Maische geperst en wordt de rosékleurige most gefermenteerd tot wijn.

Niet elke roségekleurde wijn wordt ook „Rosé“ genoemd. Je kunt ook de term „Weißherbst“ op het etiket vinden. Omdat Weißherbst, in tegenstelling tot Rosé, altijd als één druivenras wordt gevinifieerd, moet het druivenras altijd op het etiket worden vermeld.

Variëteiten

De „Schillerwein“ is een traditionele Rotling uit de wijnstreek Württemberg. Er zijn geen speciale druivenrassen gespecificeerd voor de productie ervan.„Badisch Rotgold“ is een speciale Rotling uit Baden, die uitsluitend wordt gemaakt van Grauburgunder en Spätburgunder.

De „Schieler“ is een typische regionale Rotling uit Sachsen.

Rosé is het hele jaar door een begeleider. Hoewel hij meestal wordt gedronken op 9-13 graden, kan hij nog verder worden afgekoeld voor de warme zomermaanden, omdat hij toch al sneller opwarmt door de hoge buitentemperaturen.

Genieten

Rosé en Weißherbst kunnen heel goed worden geserveerd – ook in hun mousserende varianten – als aperitief of als voorgerecht, bijvoorbeeld bij tapas of antipasti. Ze worden ook aanbevolen bij verschillende vis- en gegrilde gerechten. Typisch voor hun aard is het lage fruitzuur en lage tanninegehalte, waardoor veel wijnliefhebbers ze ook graag drinken bij oosterse gerechten zoals curry's of Thaise gerechten. Milde, halfzachte gesneden kazen zoals Edam of jonge Gouda harmoniëren ook goed met delicate, frisse en droge rosékleurige wijnen.

Rosé en Weißherbst zijn ook uitstekende partners voor een frisse en fruitige zomerse punch. Een Spätburgunder Rosé harmonieert bijvoorbeeld bijzonder goed met aardbeien, zowel qua smaak als kleur.

Uit welke druivenrasen bestaat "Badisch Rotgold" - een soort Rotling?

Een "Badisch Rotgold" is per definitie samengesteld uit Spätburgunder en Grauburgunder en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Baden.

Meer receptideeën

een kerstdessert Pruimenrooster met kaneelijs

een kerstdessert

  • 1 kg Zwetschgen (frisch oder TK)
  • 100 Gramm Zucker
  • 0.5 TL gemahlener Zimt
  • Eine Prise Nelkenpulver
  • 50 ml Pflaumenschnaps
  • 50 Gramm dunkler Rohrzucker
  • 2 EL alter Balsamicoessig
  • 200 Gramm Zucker
  • 4 Eigelb
  • 500 ml Sahne

Pruimenringen:

Was de pruimen, ontpit ze en snijd ze in vieren. Verdeel de suiker gelijkmatig in een pan met antiaanbaklaag en smelt langzaam op een middelhoog vuur. Verhoog de temperatuur en voeg onmiddellijk het fruit, de schnaps en de kruiden toe. Roer tot het mengsel karamelliseert.

Roer de muscovadosuiker en balsamicoazijn erdoor en smeer na ongeveer 3 minuten uit op een koud bord.

<p

 

<p>Kaneelijs:

Voeg de suiker en eidooiers samen en roer de twee ingrediënten boven een bain-marie schuimig.

Klop de slagroom op, meng dan voorzichtig beide mengsels en voeg drie theelepels kaneel toe. Meng de kaneel weer voorzichtig door het mengsel.

Giet het mengsel in een (cake)vorm of kleine schaal, dek af met aluminiumfolie en zet minstens drie uur in de vriezer.

 

Plaats de pruimen op vier diepe borden of kleine schaaltjes, snijd er elk 2 – 3 ijslolly's af en leg ze erop, serveer direct.

  • Gewürztraminer (trocken)

met pompoen en witte wijn saus Pasta met pompoen en witte wijn saus

met pompoen en witte wijn saus

  • 750 Gramm Butternut-Kürbis(se)
  • 3 kleine Zwiebeln
  • 2 Zehen Knoblauch
  • 1 Becher Crème fraîche
  • 250 ml trockener Weißwein
  • 500 ml Gemüsebrühe
  • 25 Gramm Parmesan oder ähnlicher Hartkäse
  • 400 Gramm Spaghetti oder andere Nudeln
  • nach Geschmack Salz, Pfeffer, Zucker
  • 4 EL Kürbiskerne, evtl. gehackt
  • nach Belieben Muskat, Thymian

<Fruit de knoflook en uien tot ze glazig zijn. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe, breng op smaak met peper en suiker. Giet de witte wijn en groentebouillon erbij als de blokjes nog stevig zijn. Kook verder tot de pompoen stevig is.</p>

 

Kook ondertussen de pasta en laat uitlekken.

 

Voeg de tijm, nootmuskaat, zout en crème fraîche toe aan de kokende pompoen, breng aan de kook en laat indikken. Roer de parmezaan erdoor en breng op smaak. Je kunt ook wat pompoenblokjes fijnstampen om de saus zoeter te maken.

 

Regel de pasta op borden en giet de pompoensaus erover.

Bestrooi met pompoenpitten.

  • Scheurebe (trocken)

Witte asperges met pannenkoekreepjes Asperges met "Kratzete

Witte asperges met pannenkoekreepjes en champagnebotersaus.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

Meng de bloem met de eieren, melk en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag. Laat 30 minuten weken.

 

Schil ondertussen de asperges en kook ze in gezouten water met 2 el boter en een snufje suiker beetgaar. Laat goed uitlekken en houd warm.

<p

 

<p>Giet het pannenkoekenbeslag in porties in hete geklaarde boter
.

Giet in hete geklaarde boter. Als de onderkant bruin is, met een vork in stukjes schrapen. Bak verder tot de stukjes goudgeel zijn.

 

Breng voor de champagne-botersaus de room aan de kook, laat iets inkoken en roer de koude stukjes boter (ter grootte van een walnoot) erdoor. Voeg de mousserende wijn toe en breng op smaak met zout en peper.

<p

 

<p>Rooster de asperges op voorverwarmde borden. Voeg de kratzete toe, besprenkel met de saus en garneer met bieslook.

<p

 

<p>Wijnadvies:

 

Een milde en droge Gutedel of een delicate Kabinett-wijn van Riesling of Pinot Blanc.

  • Gutedel (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder (brut nature)

met witte wijn Bloemkoolsoep

met witte wijn

  • 3 Stück Schalotten
  • 500 Gramm Blumenkohl
  • 20 Gramm Butter
  • 1 TL Fenchelsaat
  • 50 ml Weißwein
  • 800 ml Gemüsebrühe
  • 100 ml Schlagsahne
  • 1 Prise Zucker
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Sjalotjes pellen en in plakjes snijden.

 

Schoon de bloemkool en snijd hem fijn.

 

Smelt de boter in een pan, fruit de sjalotten met het venkelzaad 3 minuten op middelhoog vuur tot ze kleurloos zijn. Voeg de bloemkool toe, sauteer 2 minuten en breng op smaak met zout en suiker.

<p

 

<p>Deglaceer met witte wijn, breng aan de kook en vul aan met groentebouillon en slagroom. Laat 20 minuten op een laag vuur sudderen.

 

Blender met een staafmixer en voeg indien nodig bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken.

 

Serveer besprenkeld met een paar druppels olijfolie.

  • Silvaner (trocken)