Schorle

Gemaakt van ongeveer de helft witte wijn en de helft bruisend mineraalwater is de goed gekoelde Schorle een echte traktatie op warme dagen.

Feiten

  • 1 : 1

    is de klassieke verhouding wijn-water

  • 30 %

    Wijn in een zomerse Schorle

Gemaakt van ongeveer de helft witte wijn en de helft bruisend mineraalwater is de goed gekoelde Schorle een echte traktatie op warme dagen. De klassieker is een RSchorle met Riesling. Dit druivenras heeft frisse fruitige zuren en smaken die doen denken aan appels, perziken en grapefruit. Andere druivenrassen zijn echter ook ideaal:

Voor degenen die liever een iets mildere smaak hebben, kan bijvoorbeeld een Müller-Thurgau of Silvaner als wijnpartner worden gebruikt.

Rosé-Schorle wordt momenteel steeds populairder. Het is iets expressiever van smaak dan zijn witte tegenhanger en maakt indruk met zijn zomerse kleur. Er zijn ook fans van Schorle met rode wijn. In dit geval moet je kiezen voor druiven met weinig tannine, zoals Portugieser, Spätburgunder of Schwarzriesling. Dat komt omdat tannines en koolzuur niet goed samengaan. Samen met het mineraalwater vormt de gekozen wijn een frisse en fruitige zomerdrank.

Als regel wordt voor een Schorle een droge wijn gebruikt, maar dit is net zo goed een kwestie van smaak als van persoonlijke voorkeur als het om wijn gaat. Halfdroge of zoete wijnen maken navenant mildere Schorlen.

Het water moet zo min mogelijk smaak hebben om de aroma's van de wijn niet te overstemmen. Wat betreft het koolzuurgehalte wordt gemiddeld tot sterk bruisend mineraalwater aanbevolen. En als je van echt zoet houdt, kun je de Schorle ook bereiden met sprankelend citroenwater in plaats van mineraalwater.

Wat bedoelt een Pfälzer (inwoner van de Pfalz) met "Trollschobbe"?

De Pfälzer Trollschobbe is een Schorle gemaakt van wijn en mousserende wijn, die veel rijker is dan de traditionele Schorle gemaakt van wijn en water.

Meer receptideeën

met appels Varkensmedaillons

met appels

  • 8 Stück Schweinemedaillons
  • 500 Gramm Bandnudeln
  • 2 große Äpfel
  • 200 ml Sahne
  • 10 Blättchen frischer Salbei
  • 4 Zweige frischer Thymian
  • nach Geschmack Zucker
  • 3 EL Calvados
  • 1 EL Öl
  • zum Abschmecken Salz & Pfeffer

Poeder en zout de medaillons licht aan beide kanten. Pluk de tijm, snijd de salie in fijne reepjes en wentel de medaillons door de kruiden. Bak het vlees in een pan met een beetje olie aan beide kanten, niet te heet, tot het begint te kleuren. Haal het uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal in de oven op 100 °C tot het gaar is.

 

Kook de tagliatelle beetgaar en houd warm.

 

Schil ondertussen de appels en snijd ze in plakjes van ongeveer 1,5 cm breed. Verwarm de vleespan opnieuw en voeg de appelschijfjes toe. Strooi na ongeveer een halve minuut 1 theelepel suiker over de appels en laat ze karamelliseren. Blus de appelschijfjes na een minuut af met een flinke scheut Calvados en flambeer. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

 

Haal de filet uit de oven. Voeg het vleesvocht uit de ovenschaal toe aan de saus en serveer de filets met de tagliatelle, appelschijfjes en Calvados appelmoes.

<p

  • Riesling (trocken)

met halfbevroren geitenmelk Wafels met lavendel

met halfbevroren geitenmelk

  • 2 Stück Eigelb
  • 60 ml Ziegenmilch
  • 500 Gramm weiße Kuvertüre
  • 125 ml Sahne
  • Abrieb und Saft einer halben Orange
  • 2 cl Tresterbrand
  • 8 Blatt Minze
  • 125 Gramm Mehl

Zemi-ingevroren geitenmelk: Klop de eierdooiers en geitenmelk in een kom boven een hete bain-marie romig. Haal uit de bain-marie en klop de room op tot deze koud is. Breng op smaak met de schil van de sinaasappel en de marc brandy.

 

Liquefyeer de couverture in een bain-marie en roer door het lauwe eimengsel. Klop de slagroom stijf en vouw voorzichtig toe. Bekleed een parfaitvorm (driehoekig of gootvormig) met huishoudfolie. Giet het mengsel erin en strijk glad. Dek goed af met huishoudfolie en laat minstens 8 uur bevriezen in de vriezer.

 

Bijna 20 minuten voor het serveren haal je de vorm uit de vriezer en draai je de parfait uit de vorm. Verwijder de folie en snijd de halfbevroren parfait in 8 plakken.

<p

 

<p>Lavendelwafels: Prak de boter in een mengkom licht met een vork. Voeg de suiker toe en roer een beetje. Voeg de helft van de melk, de lavendelsuiker en het bakpoeder toe. Roer de eieren erdoor en als laatste de rest van de melk. Mix alles goed met een handmixer gedurende ongeveer 2 minuten tot een homogeen, licht vloeibaar mengsel. Bak het beslag in porties in een wafelijzer goudbruin.</p

 

<p>Rooster 2 plakjes semifreddo op elke wafel op een plat bord en versier met muntblaadjes.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

met bulgur Koolstoofpot

met bulgur

  • 200 Gramm Zwiebeln
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 800 Gramm Spitzkohl
  • 200 Gramm Möhren
  • 400 Gramm festk. Kartoffeln
  • 1 EL Kümmelsaat
  • 1,5 Liter Gemüsefond
  • 5 EL Olivenöl
  • 2 EL Tomatenmark
  • 2 EL edelsüßes Paprikapulver
  • 3 TL Honig
  • nach Belieben Salz & Pfeffer
  • 120 Gramm grobe Bulgur
  • 1 Bund Petersilie
  • 4 Stiele Minze
  • 1 ganze Zitrone
  • 2 ganze Äpfel
  • 3 EL Obstessig

<Snijd de uien en knoflook in fijne blokjes. Maak de kool schoon, was hem en snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de kwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in ca. 2 cm brede stukken. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ca. 2,5 cm. Bak de wortelen in een pan zonder vetstof en zet apart.</p>

 

Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.

 

Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en muesli toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en komijn toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.

 

Kwark de appels, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.

 

Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.

  • Spätburgunder (trocken)
  • Trollinger (trocken)

met honing en tijm Toren van geitenkaas

met honing en tijm

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

 

Bak de plakjes bacon zonder vet in een koekenpan met antiaanbaklaag knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Laat het uitgesmolten vet in de pan.

 

Was de appel, ontpit hem met een klokhuis en snijd hem vervolgens in vier, ongeveer 1 cm dikke plakken. Bak de appelschijfjes langzaam in het achtergebleven spekvet tot ze net gaar zijn, controleer de gaarheid met de punt van een mes. Leg de appelschijfjes in een licht ingevette ovenschaal, bestrooi met tijm en leg op elk schijfje een krokant gebakken spekplakje.

 

Verdel de geitenkaas in 4 partjes en leg op elk appelpartje een partje, bestrooi nogmaals met tijm en besprenkel met 1 theelepel honing.

 

Bak onder de grill tot de kaas lichtbruin is.

 

Serveer de geitenkaas- en appeltaartjes op een blaadje sla of, als je dat liever hebt, op een bedje van sla (voeg een dressing met honingsmaak toe)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)