Federweißer

Met je oor tegen het glas klinkt Federweißer als het geluid van de zee. Als het druivenplukseizoen weer begint, is hij verkrijgbaar als Rauscher, Sauser, Bitzler of Brauser.

Feiten

  • 5 Volumenprozent

    Alkoholgehalt

  • etwa 2 Mio Liter

    werden jährlich in Rheinland-Pfalz verkauft

De naam is te danken aan de gisten die als kleine veertjes in het glas dansen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de lichte tinteling van de jonge wijn.
Wanneer de biologisch actieve gisten tijdens de gisting de natuurlijke suiker in het vers geperste druivensap omzetten in alcohol, wordt er ook koolzuurgas geproduceerd, dat langzaam ontsnapt. De fles moet daarom altijd rechtop worden vervoerd. Proef eerst een beetje van de lentewijn. Als de smaak goed is, zet hem dan in de koelkast, want kou stopt het gistingsproces en verlengt het plezier.
Als het nog steeds te zoet smaakt, moet je het op kamertemperatuur bewaren. Na 6-8 uur moet je het opnieuw proeven en als het de optimale zoetheid heeft bereikt, moet je het koelen.

 

In principe moet lentewijn gedronken worden halverwege van druivensap naar wijn, wanneer de zoetheid, alcohol en fruitzuren goed in balans zijn. Op dat moment heeft hij een alcoholpercentage van ongeveer 5% per volume.

Hoeveel Federweißer wordt er jaarlijks verkocht?

Alleen al in Rijnland-Palts wordt jaarlijks ongeveer twee miljoen liter Federweißer verkocht.

met schijfjes peer Kipfiletreepjes

met schijfjes peer

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Snijd de kipfilet in reepjes. Pel de ui en snijd in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin het vlees. Voeg de blokjes ui toe en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

 

Was en schil de peren, verwijder de schil, snijd in partjes en sauteer in de pan. Blus af met het perensap en laat iets inkoken.

<p

 

<p>Room toevoegen en op smaak brengen.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)

Witte asperges met pannenkoekreepjes Asperges met "Kratzete

Witte asperges met pannenkoekreepjes en champagnebotersaus.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

Meng de bloem met de eieren, melk en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag. Laat 30 minuten weken.

 

Schil ondertussen de asperges en kook ze in gezouten water met 2 el boter en een snufje suiker beetgaar. Laat goed uitlekken en houd warm.

<p

 

<p>Giet het pannenkoekenbeslag in porties in hete geklaarde boter
.

Giet in hete geklaarde boter. Als de onderkant bruin is, met een vork in stukjes schrapen. Bak verder tot de stukjes goudgeel zijn.

 

Breng voor de champagne-botersaus de room aan de kook, laat iets inkoken en roer de koude stukjes boter (ter grootte van een walnoot) erdoor. Voeg de mousserende wijn toe en breng op smaak met zout en peper.

<p

 

<p>Rooster de asperges op voorverwarmde borden. Voeg de kratzete toe, besprenkel met de saus en garneer met bieslook.

<p

 

<p>Wijnadvies:

 

Een milde en droge Gutedel of een delicate Kabinett-wijn van Riesling of Pinot Blanc.

  • Gutedel (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder (brut nature)

Wijnadvies: Een witte wijn met een zachte smaak zoals Pinot Gris of Chardonnay. Asperge risotto al scampi

Risotto met groene asperges, scampi's en parmezaan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

Schil het onderste derde deel van de asperges en snijd de uiteinden eraf. Snijd ze in stukken van 2 cm lang, kook ze in kokend gezouten water in ca. 5 minuten gaar en laat ze uitlekken. Snijd de ui in dunne plakjes en hak de knoflook fijn.

<p

 

<p>Verhit 2 el olie, voeg de uisnippers, knoflook en rijst toe
.

bakken tot ze doorschijnend zijn. Blus af met de witte wijn. Breng op smaak met zout, peper

en saffraan om op smaak te brengen. Voeg een beetje bouillon toe, breng aan de kook en laat sudderen onder voortdurend roeren. Voeg geleidelijk de resterende bouillon toe en laat sudderen tot de vloeistof door de rijst is opgenomen. De rijst moet nog een bite hebben aan de binnenkant.

 

Was de scampi's en rasp de Parmezaanse kaas. Verhit 2 el olie in een pan en bak de scampi's ongeveer 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Roer de asperges, scampi's en Parmezaan door de risotto en serveer.

 

Wijnadvies:

 

Een witte wijn met een zachte smaak zoals Pinot Gris of Chardonnay. Of een goed gekoelde, lichte Trollinger of Blanc de Noir van Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder (brut)

met lintnoedels Coq au Riesling

met lintnoedels

  • 1 ganzes Huhn
  • 0,4 Liter Riesling
  • 0,2 Liter Sahne
  • 1 kl. Glas Cognac
  • 2 Stück Schalotten
  • 1 Stück Knoblauchzehe
  • 1 Stück Eigelb
  • 1/2 Bund Petersilie
  • 1 EL Mehl
  • 50 Gramm Butter
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Snijd de kip in stukken. Verhit ca. 50 g boter met 2 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de stukken kip lichtbruin (zonder deksel). Breng licht op smaak met zout.

 

Snipper de sjalotjes fijn, pel de knoflook en hak deze fijn. Hak de peterselie fijn en voeg alles bij het vlees. Bak kort met gesloten pan. Giet de cognac over het vlees en steek het aan (flamberen). Blus af met 1/3 liter Riesling en laat een half uur sudderen op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog een beetje wijn toe en laat nog 10 minuten sudderen.

 

Verwijder de stukken kip en houd even warm. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eierdooier en de room en klop dit door de saus. Breng op smaak met zout en peper. Doe de stukken kip terug in de pan. Serveer direct.

 

Dit past goed bij tagliatelle.

 

Variant:Bak 150 g verse champignons in 50 g boter en voeg toe.

  • Riesling (trocken)