Secco

Secco is de moderne naam voor trendy parelwijn.

Feiten

  • 6 - 8° graden

    Drinktemperatuur

  • < 35 g/l

    Restsuiker wordt als 'trocken' beschouwd

  • 1 - 2,5 bar

    Druk

Goede parelwijnen wijnen zijn fris, licht, zomers en fruitig en relatief goedkoop, omdat er geen accijns (zoals voor bijvoorbeeld Sekt) hoeft te worden betaald. Ze maken nu deel uit van het standaardrepertoire van veel Duitse wijnproducenten. (Video)

Perlwein wordt in de Duitse wijnwet gedefinieerd als een wijn met een hoger koolzuurgehalte dan niet-mousserende wijnen. Terwijl het koolzuur grotendeels ontsnapt tijdens de gisting van druivenmost tot wijn, wordt het koolzuur opgevangen voor de bereiding van parelwijn van hoge kwaliteit en na de gisting aan de wijn terug toegevoegd.

Secco heeft slechts een druk van 1 tot 2,5 bar, terwijl Sekt ten minste 3 en maximaal 6 bar koolzuurdruk bevat. De kurk van Secco moet niet worden beveiligd met een metalen korfje (agraffe), zoals bij klassieke mousserende wijn, maar wordt meestal afgesloten met een schroefdop of een kurk met een krimpfolie eroverheen.

Smaakgradaties voor parelwijn 

  • Trocken (droog): tot 35 g/l restsuikergehalte
  • halbtrocken (halfdroog): 33 - 50 g/l restsuikergehalte
  • Mild: >50 g/l restsuikergehalte

hier'is de themapagina voor mousserende wijn

Video: Prikkelfactor mousserende wijn en secco

Is Secco hetzelfde als Prosecco?

Neen! Volgens de Duitse wijnwet is Secco een mousserende wijn met technisch toegevoegd koolzuurgas. Prosecco daarentegen komt uit Italië. Het wordt gemaakt van het druivenras Glera en mag alleen worden geproduceerd in de DOC Prosecco en is verkrijgbaar als mousserende, parelende en niet-mousserende wijn.

met witte wijn Bloemkoolsoep

met witte wijn

  • 3 Stück Schalotten
  • 500 Gramm Blumenkohl
  • 20 Gramm Butter
  • 1 TL Fenchelsaat
  • 50 ml Weißwein
  • 800 ml Gemüsebrühe
  • 100 ml Schlagsahne
  • 1 Prise Zucker
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Sjalotjes pellen en in plakjes snijden.

 

Schoon de bloemkool en snijd hem fijn.

 

Smelt de boter in een pan, fruit de sjalotten met het venkelzaad 3 minuten op middelhoog vuur tot ze kleurloos zijn. Voeg de bloemkool toe, sauteer 2 minuten en breng op smaak met zout en suiker.

<p

 

<p>Deglaceer met witte wijn, breng aan de kook en vul aan met groentebouillon en slagroom. Laat 20 minuten op een laag vuur sudderen.

 

Blender met een staafmixer en voeg indien nodig bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken.

 

Serveer besprenkeld met een paar druppels olijfolie.

  • Silvaner (trocken)

met wilde paddestoelen Aardappelsoep

met wilde paddestoelen

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Schoon de wortelgroenten, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.


Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de champignons schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en giet bij het serveren over de soep.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

met droge mousserende wijn Mousserende wijn en limoendessert

met droge mousserende wijn

  • 300ml Winzersekt
  • 4 Limetten
  • 100g Zucker
  • 30g Speisestärke
  • 100g Butterkekse
  • 50g ungesalzene Butter
  • 2 Eiweiße
  • 50g grieschicher Joghurt
  • 150g Schlagsahne

Giet de mousserende wijn en suiker in een pan. Koel de resterende mousserende wijn. Was 1 limoen met heet water en rasp de schil fijn. Halveer de limoen en 2 andere, pers het sap eruit en meng met de maïzena. Giet alles in de pan en breng kort aan de kook. Haal de pan van het vuur en koel de crème in de koelkast.

 

Vul de zandkoekjes in een diepvrieszak, plet ze met een deegroller en doe ze in een kom. Smelt de boter in een pannetje, giet over de verkruimelde zandkoekjes, voeg een snufje zout toe en meng goed. Laat kort afkoelen, verdeel de helft in grote wijnglazen en druk stevig aan.

 

<Snijd de limoen in plakjes. Klop de eiwitten met zout stijf. Roer de yoghurt door de gekoelde champagne en limoencrème. Klop de slagroom stijf en vouw deze samen met de opgeklopte eiwitten achter elkaar door de afgekoelde slagroom. Verdeel de helft over wijnglazen, voeg nog een laagje zandkoekjes toe en eindig met een laagje room. Garneer met schijfjes limoen en giet de resterende mousserende wijn erbij. Proost en geniet!

  • Riesling (trocken)
  • Weißburgunder (trocken)

met halfbevroren geitenmelk Wafels met lavendel

met halfbevroren geitenmelk

  • 2 Stück Eigelb
  • 60 ml Ziegenmilch
  • 500 Gramm weiße Kuvertüre
  • 125 ml Sahne
  • Abrieb und Saft einer halben Orange
  • 2 cl Tresterbrand
  • 8 Blatt Minze
  • 125 Gramm Mehl

Zemi-ingevroren geitenmelk: Klop de eierdooiers en geitenmelk in een kom boven een hete bain-marie romig. Haal uit de bain-marie en klop de room op tot deze koud is. Breng op smaak met de schil van de sinaasappel en de marc brandy.

 

Liquefyeer de couverture in een bain-marie en roer door het lauwe eimengsel. Klop de slagroom stijf en vouw voorzichtig toe. Bekleed een parfaitvorm (driehoekig of gootvormig) met huishoudfolie. Giet het mengsel erin en strijk glad. Dek goed af met huishoudfolie en laat minstens 8 uur bevriezen in de vriezer.

 

Bijna 20 minuten voor het serveren haal je de vorm uit de vriezer en draai je de parfait uit de vorm. Verwijder de folie en snijd de halfbevroren parfait in 8 plakken.

<p

 

<p>Lavendelwafels: Prak de boter in een mengkom licht met een vork. Voeg de suiker toe en roer een beetje. Voeg de helft van de melk, de lavendelsuiker en het bakpoeder toe. Roer de eieren erdoor en als laatste de rest van de melk. Mix alles goed met een handmixer gedurende ongeveer 2 minuten tot een homogeen, licht vloeibaar mengsel. Bak het beslag in porties in een wafelijzer goudbruin.</p

 

<p>Rooster 2 plakjes semifreddo op elke wafel op een plat bord en versier met muntblaadjes.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)