Rosé
Dankzij hun lichtheid en frisheid zijn Duitse rosés niet alleen populair in de zomer; roséwijnen zijn het hele jaar door geschikt als maaltijdbegeleider.
Feiten
-
12 %
het aandeel roséwijn dat in Duitsland wordt verkocht
-
9 - 13 °
Ideale drinktemperatuur
-
2020
het DWI presenteerde onderscheiden roséwijnen op ProWein
Vervaardiging
Voor het maken van rosé worden de rode druiven eerst licht gekneusd. Deze zogenaamde Maische laat men vervolgens een tijdje rusten om de kleurpigmenten de tijd te geven om van de schil van de druif over te gaan in het sap. Zodra het druivensap de gewenste kleurintensiteit heeft bereikt, wordt de Maische geperst en wordt de rosékleurige most gefermenteerd tot wijn.
Niet elke roségekleurde wijn wordt ook „Rosé“ genoemd. Je kunt ook de term „Weißherbst“ op het etiket vinden. Omdat Weißherbst, in tegenstelling tot Rosé, altijd als één druivenras wordt gevinifieerd, moet het druivenras altijd op het etiket worden vermeld.
Variëteiten
De „Schillerwein“ is een traditionele Rotling uit de wijnstreek Württemberg. Er zijn geen speciale druivenrassen gespecificeerd voor de productie ervan.„Badisch Rotgold“ is een speciale Rotling uit Baden, die uitsluitend wordt gemaakt van Grauburgunder en Spätburgunder.
De „Schieler“ is een typische regionale Rotling uit Sachsen.
Rosé is het hele jaar door een begeleider. Hoewel hij meestal wordt gedronken op 9-13 graden, kan hij nog verder worden afgekoeld voor de warme zomermaanden, omdat hij toch al sneller opwarmt door de hoge buitentemperaturen.
Genieten
Rosé en Weißherbst kunnen heel goed worden geserveerd – ook in hun mousserende varianten – als aperitief of als voorgerecht, bijvoorbeeld bij tapas of antipasti. Ze worden ook aanbevolen bij verschillende vis- en gegrilde gerechten. Typisch voor hun aard is het lage fruitzuur en lage tanninegehalte, waardoor veel wijnliefhebbers ze ook graag drinken bij oosterse gerechten zoals curry's of Thaise gerechten. Milde, halfzachte gesneden kazen zoals Edam of jonge Gouda harmoniëren ook goed met delicate, frisse en droge rosékleurige wijnen.
Rosé en Weißherbst zijn ook uitstekende partners voor een frisse en fruitige zomerse punch. Een Spätburgunder Rosé harmonieert bijvoorbeeld bijzonder goed met aardbeien, zowel qua smaak als kleur.
Uit welke druivenrasen bestaat "Badisch Rotgold" - een soort Rotling?
Een "Badisch Rotgold" is per definitie samengesteld uit Spätburgunder en Grauburgunder en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Baden.
Rassen
met krachtige rode wijn Everzwijnragout
met krachtige rode wijn
- 800 gr stoofvlees van everzwijn
- 80 gr buikspek
- 100 gr ui
- 60 gr wortelen
- 60 gr selderij
- 1 tl tomatenpuree
- 200 ml krachtige rode wijn
- 100 ml port
- 1 l bruine wildfond
- 1 tl veenbessen
- 1 el opgeklopte room of zure room
- 20 gr meel
- 1 laurierblad
- 1 takje rozemarijn en tijm
- 4 geplette jeneverbessen
- 1/2 tl mosterd
- Naar smaak zout & peper
Maar de groenten schoon, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.
Verwijder het vet, vel en pezen van het everzwijnvlees en snijd het in blokjes van 3 cm. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de groenten en in blokjes gesneden spek toe en bak even mee. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak. Blus af met de rode wijn en port, laat inkoken en schenk de bruine wildfond erbij. Doe de kruiden in een kruidenzakje bij het vlees en laat de ragout ongeveer 1½ uur stoven in de oven op 160°C.
Verwijder dan de stukken vlees, verwijder de kruiden, zeef de saus, voeg de veenbessen en mosterd toe en laat ongeveer 15 minuten inkoken. Verdik eventueel met een beetje bindmiddel. Serveer met de slagroom.
- Spätburgunder (trocken)
een kerstdessert Geroosterde pruim met kaneelijs
een kerstdessert
- 1 kg kwetspruimen
- 100 gr suiker
- 3 tl gemalen kaneel
- Een snuifje kruidnagelpoeder
- 50 ml pruimenbrandewijn
- 50 gr donkere ruwe suiker
- 2 el oude balsamico
- 200 gr suiker
- 4 eigelen
- 500 ml room
Gebakken pruimen:
Was de pruimen, ontpit ze en snijd ze in vieren. Verdeel de suiker gelijkmatig in een pan met antiaanbaklaag en smelt langzaam op een middelhoog vuur. Verhoog de temperatuur en voeg onmiddellijk het fruit, de schnaps en de kruiden toe. Roer tot het mengsel karamelliseert.
Roer de muscovadosuiker en balsamicoazijn erdoor en smeer na ongeveer 3 minuten uit op een koud bord.
Kaneelijs:
Voeg de suiker en eidooiers samen en roer de twee ingrediënten boven een bain-marie schuimig.
Klop de slagroom op, meng dan voorzichtig beide mengsels en voeg drie theelepels kaneel toe. Meng de kaneel weer voorzichtig door het mengsel.
Giet het mengsel in een (cake)vorm of kleine schaal, dek af met aluminiumfolie en zet minstens drie uur in de vriezer.
Verdeel de pruimen over vier diepe borden of kleine schaaltjes, serveer met het kaneelijs.
- Gewürztraminer (trocken)
met appels en noten Flammkuchen
met appels en noten
- 250 gr tarwe- of speltmeel
- 150 gr crème fraîche
- 150 gr stevige verse kaas
- 2 zure appelen
- 1 - 2 uien
- 30 gr walnoten of hazelnoten
- 15 gr gist
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- Naar smaak zout & peper
- 200 ml warm water
Zeef voor het gistdeeg de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens het voordeeg met de deeghaak van een handmixer en werk er geleidelijk het warme water, de olie en een theelepel zout door. Laat het gekneedde deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een half uur, op een warme plaats).
Snijd de uien in partjes. Hak de noten grof. Ontpit de appelen, snijd ze in plakjes (hoe dikker de appelschijfjes, hoe sappiger de tarte flambée) en bestrooi ze met de suiker.
Verdeel na het rusten het deeg en rol elke helft uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte)
Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg en leg er de appelschijfjes en de partjes ui op. Verdeel de verse kaas erover en bestrooi met de noten. Kruid met een beetje zout en peper.
Bak 12-15 minuten op het laagste rooster en bestrooi voor het serveren met de verse tijm.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
- 0,25 l melk
- 0,25 l room
- 100 g donkere chocolade (70-80%)
- 60 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 el poedersuiker
- 2-3 blaadjes munt
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
- Dornfelder (lieblich)