Alcoholvrije wijnen en Sekte
Hoewel het een van de kleinste segmenten in de wijnindustrie is, groeit de vraag naar alcoholvrije wijnen.
Feiten
-
< 1 %
Marktaandeel
-
15 %
Bekendheid
-
< 0,5% vol.
Alcohol
Het aanbod van gedealcoholiseerde wijnen en Sekte van wijndomeinen, coöperaties en grote handelshuizen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De smaak van alcoholvrije wijnen heeft zich ook positief ontwikkeld.
Aantal producenten neemt toe
Een zoekopdracht naar wijnproducenten die alcoholvrije wijnen, Sekt of secco aanbieden, levert inmiddels meer dan 60 resultaten op (2022).
Weinig bekend
Naar aanleiding van de trend naar gedealcoholiseerde wijnen en Sekt voerde het marktonderzoeksinstituut Nielsen in het voorjaar van 2020 een consumentenonderzoek uit naar de consumptie van gedealcoholiseerde wijnen en Sekt. Van de 16.883 respondenten uit het Nielsen huishoudpanel waren er in verhouding weinigen op de hoogte van het feit dat er ook wijn zonder alcohol bestaat. Slechts 15 procent van de respondenten kenden alcoholvrije witte wijn, twaalf procent van rode en negen procent waren op de hoogte van een alcoholvrij rosé alternatief. Van deze groepen mensen had ongeveer een kwart de aangegeven alcoholvrije wijnsoort al gedronken. Het niveau van bekendheid met alcoholvrije Sekte was met 53 procent aanzienlijk hoger. Bijna twee derde van de mensen die bekend waren met alcoholvrije Sekte hadden deze al gedronken.
Productie van alcoholvrije wijnen
Om alcoholvrije wijnen te maken, moet eerst een wijn worden gemaakt waaruit de alcohol wordt verwijderd. Dit gebeurt door middel van vacuümdestillatie.
Bij een lagere druk wordt de kooktemperatuur van de te scheiden vloeistof verlaagd tot wel 30 graden, zodat de alcohol voorzichtig kan worden verwijderd.
Alcoholvrije wijn doorloopt dus dezelfde ontwikkelingsstadia als normale wijn en bevat na de alcoholreductie nog steeds veel van de oorspronkelijke aroma's, maar heeft slechts een alcoholpercentage van 0,5% of minder.
Hoe smaken alcoholvrije wijnen?
Volgens het Nielsen-onderzoek gaven sommige respondenten aan zeer terughoudend te zijn als het gaat om alcoholvrije wijnen, ook al hadden ze deze producten nog nooit gedronken. Dit zou wel eens gerechtvaardigd kunnen zijn gezien de vroege productie van alcoholvrije producten. Alcoholvrije wijnen werden geproduceerd door de alcohol bij hoge temperaturen uit de wijn te halen, waardoor de wijn een groot deel van zijn aromatische diversiteit verloor. In de afgelopen jaren hebben alcoholvrije wijnen zich dankzij het nieuwe productieproces aanzienlijk ontwikkeld op het gebied van smaak. Vaak worden aromatische variëteiten zoals Sauvignon Blanc of Gewürztraminer gebruikt als basiswijn. Dit geeft het eindproduct een intense fruitige smaak, die het gebrek aan alcohol enigszins compenseert. Voor Sekt wordt koolzuur gebruikt om de smaak te compenseren.
Waarom steeds meer consumenten stoppen met alcohol
Bewust genieten en een evenwichtige levensstijl zijn tegenwoordig veel belangrijker dan vroeger. Het feit dat alcoholvrije wijnen vaak aanzienlijk minder calorieën bevatten, speelt ook een belangrijke rol in de populariteit van alcoholvrije producten. Dus als je alcohol bewust wilt vermijden, zijn alcoholvrije wijnen en Sekt een goed alternatief.
Goed om te weten
Volgens de Europese levensmiddelenwetgeving mag Sekt, wijn of bier met maximaal 0,5 volumeprocent alcohol (% vol.) worden gedeclareerd als "alcoholvrij". De hoeveelheid van dit percentage zogenaamde restalcohol verschilt van drank tot drank.
Podcast: Alcoholvrije mousserende wijn
Hoe mousserende dranken worden gemaakt van alcoholvrije wijn en waarom ze strikt genomen niet moeten worden geëtiketteerd als "alcoholvrije mousserende wijn", legt Manuel Bretschi uit in de podcast "Alcohol Celebration Sparkling Wine".
Hoe groot is het marktaandeel voor gedealcoholiseerde Sekt?
Het marktaandeel van gedealcoholiseerde Sekt is 5%.
Rassen
met verse cantharellen Herfst bruschetta
met verse cantharellen
- 4 kleine ciabatta's
- 200 gr kleine cantharellen
- 4 el gehakte peterselie
- 4 teentjes knolflook
- 80 gr Pecorino
- 8 el goede olijfolie
- Een snuifje zout & peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de cantharellen schoon. Fruit de peterselie in een pan met de helft van de olie, voeg dan de paddenstoelen toe en bak op een laag vuur in ongeveer 5 minuten gaar.
Snijd de broodjes in plakjes en bak ze in ca. 5 minuten knapperig in de oven.
Snijd de knoflook fijn, verdeel over de warme broodjes en besprenkel met de andere helft van de olie. Rasp de pecorino grof.
Meng het cantharellen- en peterseliemengsel met de pecorino en verdeel over de broodjeshelften.
- Grauburgunder (trocken)
- Federweißer (brut nature)
Tip uit de Zweedse keuken Geglaceerd wild met zwarte bessen, schorseneren en peterseliepuree in rode wijnsaus
Duitse wijnen en de Scandinavische keuken - een geslaagde combinatie, zelfs met wildgerechten. Een 2-3 jaar oude Pinot Noir is een zeer goede begeleider.
- 600 g wild
- 100 g bevroren zwarte bessen
- 1 el honing
- 1 el geraspte gember
- 1-2 el rode wijnazijn
- 100 ml rode wijn
- 1 snufje kardemon
- 1 el vanillesuiker
- 8 schorseneren
- 1 el boter
- 1 el honing
- 50 gr hazelnoten, gehakt en geroosterd
- Een beetje zout
- 600 g aardappelen
- 300 g peterseliewortel
- 100 ml room
- 100 ml melk
- 2 el boter
- Telkens een snuifje zout, suiker en muskaatnoor
- 300 ml vleesbouillon
- 2 sjalotten, fijn gehakt
- 100 g zwarte bessen
- Een beetje tijm en laurier
- 300 ml rode wijnazijn
- . .
Stap 1 Kook de rode bessen, honing, gember, kardemom, rode wijn en rode wijnazijn 5-8 minuten in een steelpan. Voeg dan de vanillesuiker toe en mix alles samen in een blender, zeef het en verpak het in een luchtdichte verpakking.
Stap 2 Snijd het vlees (bewaar het overgebleven vlees voor de saus), kruid het goed en bak het in olie en boter. Smeer een kleine hoeveelheid van het bessenglazuur op het vlees en plaats het vlees dan in de oven op 120 ° C, tot de interne temperatuur 54-56 ° C heeft bereikt. Laat het vlees vervolgens rusten
Stap 3 Bestrijk het vlees voor het snijden met wat meer glazuur en bak het licht in een droge pan tot het glazuur kleverig wordt. Snijd dan in plakken en serveer.
Stap 4 Schil de schorseneren en kook ze beetgaar in gezouten water, zeef ze en laat ze afkoelen. Bak voor het serveren de schorseneren licht in boter, voeg de hazelnoten en honing toe, karameliseer, breng op smaak en serveer.
Stap 5 Kook de aardappelen en peterselie samen in gezouten water tot ze zacht zijn. Kook de melk, room en boter. Pureer de aardappelen en voeg toe aan het roommengsel, breng op smaak en meng goed.
Stap 6 Doe voor de saus de restjes vlees, sjalotten, kruiden en zwarte bessen in een pan. Voeg de wijn en azijn toe en laat de saus tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon toe en laat de saus weer tot 1/3 inkoken, verfijn met boter en zeef.
- Spätburgunder (trocken)
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
- 3 el koolzaadolie
- 1 kleine sjalot
- 300 gr cantharellen
- 1 mespunt gemalen piment
- 2 bosjes rucola
- Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
- Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
- 4 stuk geitenkaas
- 1 snuifje suiker
- Naar smaak zout & peper
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)
de klassieker met Federweißer Uientaart
de klassieker met Federweißer
- 500 gr meel
- 100 gr boter
- 1/8 l melk
- 30 gr gist
- 8 el olijfolie
- Een beetje zout, kummel
- 8 grote uien
- 100 gr spekblokjes
- 250 ml zure room
- 4 eieren
Roer de ingrediënten voor het gistdeeg door elkaar en laat ongeveer 30 minuten rusten op een warme plek.
Voor het beslag, pel de uien en snijd ze in grove blokjes, bak ze in de boter tot ze doorschijnend zijn en laat ze afkoelen. Bak de spekblokjes kort uit en meng ze met de zure room, eieren, kruiden en uien in een kom.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het deeg uit en leg het op een beboterde bakplaat (laat een randje deeg over). Verdeel de topping er gelijkmatig over en bak op het onderste niveau in ca. 25 minuten goudgeel.
- Federweißer (brut nature)
- Riesling (süß & edelsüß)