Pompoen & wijn

Pompoen is een genot voor de herfst, of het nu in een stevige, pittige soep is of in een zoet dessert.

Feiten

  • 90 %

    Watergehalte

  • 29,14

    Calorieën per 100 gram

  • 200

    Pompoenvariëteiten zijn geschikt voor consumptie

De fijne, vaak nootachtige smaak, die soms doet denken aan jonge spruitjes, is mild en geschikt voor verschillende gerechten: als delicate soep, hartig gekruid als fijne groente of als salade met citroenschil en balsamicoazijn.

Solistisch gezien wordt Kürbis aan tafel het best gecombineerd met een fijne fruitige Pinot Blanc of een licht rijpe Silvaner. De smaken van de twee culinaire partners vullen elkaar aan. Als begeleider van vlees is pittige pompoen, zoals de smaakvolle Hokkaido, een ideale partner voor lichte rode wijnen. Portugieser of een frisse Trollinger zijn ook welkom. Ze zijn goede partners voor de fijne fruitsmaken van de pompoen, maar vormen ook een heerlijke alliantie met sterkere gerechten.
Stukjes pompoen ontwikkelen uitgesproken smaken die een beetje aan kastanjes doen denken. Ze passen dan perfect bij een expressieve rode wijn zoals Dornfelder of Lemberger.

Wanneer kaashapjes zich van hun zoete kant laten zien als dessert, hoeft een begeleidende wijn niet ontbreken. Een biscuit met gekarameliseerde noten is bijvoorbeeld een ideale combinatie met een edele Riesling Beerenauslese. Maar een milde Riesling Auslese is ook een ware herfstopenbaring met een licht en fruitig pompoengebakje.

 

Kan pompoen ook zoet worden bereid?

Ja, of het nu als taart, dessertschotel of zoet ingemaakt en gecombineerd met Rieslingcrème is - pompoen is ook een echte allrounder in zijn zoete versie. Wij raden zoete en zoete wijnen aan, zoals Spätlese of Auslese wijnen, om deze gerechten te begeleiden.

Meer receptideeën

Licht en luchtig: cashewnoten kokosmousse met passievrucht Cashew kokosmousse met passievrucht

Een luchtige cashew kokosmousse met passievrucht

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

Plaats de cashewnoten in een bakje en voeg genoeg water toe om de cashewnoten voldoende te bedekken. Zet de cashewnoten in de koelkast om een nacht te weken.

(Met een krachtige blender is 3-4 uur ook voldoende.)

 

Giet het water eruit en doe de cashewnoten in de blender met de havermelk, agavesiroop en kokosvlokken. Voeg de vanille toe en mix tot de mousse romig is en geen stukjes meer bevat.

<p

 

<p>Verdel de mousse over vier glazen. Halveer de passievruchten, schraap het vruchtvlees eruit met een theelepel en leg bovenop de mousse. Versier met kokosschilfers.

  • Weißburgunder (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)

de "Frankfurtse groene saus" Quiche met kruiden

de "Frankfurtse groene saus"

  • 200 Gramm Mehl
  • 100 Gramm Butter
  • je 1 Bund Kräuter für Frankfurter Grüne Sauce (Petersilie, Kresse, Kerbel, Borretsch, Sauerampfer, Schnittlauch, Pimpernelle)
  • 100 - 125 Gramm Schwarzwälder Schinken
  • 7 ganze Eier
  • 125 ml Sahne
  • 100 Gramm Frischkäse
  • 1 EL Zitronensaft
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Kneed de bloem en boter met 4 eetlepels water en een theelepel zout tot een soepel deeg. Bekleed er een vorm mee en laat 30 minuten afkoelen.</p

 

<p>Kook 4 eieren hard. Was, laat uitlekken en hak de kruiden uit de Frankfurtse groene saus fijn. Snijd de ham in flinterdunne plakjes en verdeel over de deegbodem. Hak de hardgekookte eieren in kleine

en verdeel over de bovenkant. Meng de 3 eieren, room en verse kaas en breng op smaak met 1 eetlepel citroensap, zout en peper. Verdeel het mengsel over de deegbodem.

 

Bak ongeveer 30 minuten op 180 °C (gasstand 4) op de middelste plank van de oven.

  • Riesling (trocken)

Asperges passen perfect bij Silvaner Geroosterde asperges met wilde knoflook en lintnoedels

Geroosterde asperges met wilde knoflook en lintnoedels passen perfect bij Silvaner.

  • 1kg weißer Spargel
  • 1kg grüner Spargel
  • 200g Butter
  • 1 TL Zucker
  • 2-4 EL Walnussöl
  • 600g Tagliatelle
  • 1 Prise Salz und Pfeffer
  • 200 ml Schlagsahne
  • 1 Spritzer Zitronensaft
  • 8 Bärlauchblätter

Voorbereiding:

 

Schil de asperges (groene asperges alleen in het onderste derde deel), snijd de uiteinden eraf. Snijd elke asperge in de lengte doormidden en halveer de helften.

Snijd de helften in stukken van 3 – 5 cm lang.

 

Verhit de boter in een grote pan en voeg de suiker toe. Karameliseer kort. Voeg de olie en asperges toe en bak op middelhoog vuur in ca. 10 min. beetgaar, af en toe omscheppen.

<p

 

<p>Kook intussen de tagliatelle in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

 

Giet de room bij de asperges en laat tot een romige massa inkoken. Breng de asperges op smaak met zout, peper en citroensap.

<p

 

<p>Spoel de pasta af, laat uitlekken en meng met de asperges. Snijd de lente-uitjes in reepjes en schep ze erdoor.

<p

 

<p>Wijnadvies:

 

Silvaner Spätlese droog

  • Silvaner (trocken)

Wijnadvies: Een witte wijn met een zachte smaak zoals Pinot Gris of Chardonnay. Asperge risotto al scampi

Risotto met groene asperges, scampi's en parmezaan.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

Schil het onderste derde deel van de asperges en snijd de uiteinden eraf. Snijd ze in stukken van 2 cm lang, kook ze in kokend gezouten water in ca. 5 minuten gaar en laat ze uitlekken. Snijd de ui in dunne plakjes en hak de knoflook fijn.

<p

 

<p>Verhit 2 el olie, voeg de uisnippers, knoflook en rijst toe
.

bakken tot ze doorschijnend zijn. Blus af met de witte wijn. Breng op smaak met zout, peper

en saffraan om op smaak te brengen. Voeg een beetje bouillon toe, breng aan de kook en laat sudderen onder voortdurend roeren. Voeg geleidelijk de resterende bouillon toe en laat sudderen tot de vloeistof door de rijst is opgenomen. De rijst moet nog een bite hebben aan de binnenkant.

 

Was de scampi's en rasp de Parmezaanse kaas. Verhit 2 el olie in een pan en bak de scampi's ongeveer 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Roer de asperges, scampi's en Parmezaan door de risotto en serveer.

 

Wijnadvies:

 

Een witte wijn met een zachte smaak zoals Pinot Gris of Chardonnay. Of een goed gekoelde, lichte Trollinger of Blanc de Noir van Pinot Noir.

<p

  • Grauburgunder (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder (brut)